Książka opisuje rośliny jadalne - owoce, warzywa, zioła lecznicze oraz
przyprawy, podaje zawartość podstawowych składników odżywczych w każdej z nich
oraz zawartość witamin, składników mineralnych i substancji aktywnych
biologicznie, które mogą wspomóc leczenie i poprawić samopoczucie.
Poradnik przygotowany przez doświadczoną technolog żywienia i
dietetyczkę. Książka zawiera informacje o 100 popularnych roślinach
powszechnie stosowanych w kuchni. Autorka opisuje owoce krajowe i egzotyczne,
warzywa, zioła lecznicze i przyprawy, które odgrywają znaczną rolę w żywieniu
człowieka i mają wpływ na jego zdrowie
(niektóre z nich przeciwdziałają powstawaniu chorób lub wspomagają ich
leczenie). Nie zapomina też o używkach, takich jak: kawa, herbata, kakao.
Książka zawiera również ponad 900 przepisów na smaczne potrawy: zupy, dania
główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury
pochodzące z kuchni polskiej i różnych krajów świata. A w tabelach są zebrane
informacje o zawartości składników odżywczych w różnych roślinach i przetworach
oraz zalecane normy żywieniowe.
Spis treści:
- Owoce
- Warzywa
- Zioła lecznicze i przyprawowe
- Używki