Pozycja jest kontynuacją cieszącego się dużym uznaniem czytelników
poradnika pt. "Liczmy kalorie". Niniejsza publikacja ma ułatwić dokonywanie
prawidłowego wyboru produktów, które są źródłem wapnia, i innych składników
odżywczych, wpływających korzystnie na jego przyswajanie z diety. Wapń to jeden
z ważniejszych dla organizmu pierwiastków. Jest niezbędny do prawidłowego
rozwoju dziecka, wpływa m.in. na stan zębów i kości. U osób dojrzałych i
starszych również odgrywa dużą rolę, głównie w profilaktyce
osteoporozy.
Spis treści:
I. WPROWADZENIE
II. CO TO JEST OSTEOPOROZA?
III. ZNACZENIE ŻYWIENIOWE WYBRANYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W OSTEOPOROZIE
- Wapń
- Fosfor
- Magnez
- Cynk
- Witamina D
- Witamina A
- Witamina C
- Inne składniki odżywcze wpływające korzystnie na przyswajanie wapnia
- Składniki odżywcze wpływające niekorzystnie na przyswajanie wapnia
IV. PODSUMOWANIE
V. PIŚMIENNICTWO
VI. TABELE ZAWARTOŚCI WYBRANYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
VII. SKOROWIDZ