Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej
kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały
ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko
odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem
termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy
kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki
pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem superpokarmów,
wspomagających leczenie cukrzycy.
Choroba nie musi skazywać diabetyka na rodzinną alienację kulinarną
przeciwnie może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej
rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste
i niedrogie, a dania smakowite, różnorodne i kolorowe.
Spis
treści:
- Wstęp
- Śniadanie
- Obiad
- Kolacja
- Napoje
Indeks potraw