Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników
odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu
jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Dane zawarte w tabelach
umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w
diecie.
W obecnym wydaniu - zgodnie z nowymi przepisami - poza
współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu
wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik
przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Spis treści:
- Wstęp
- Tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych
- Tabele składu i wartości odżywczej potraw
- Uzupełnienie - zawartość wybranych składników odżywczych w produktach
spożywczych
- Receptury potraw
- Piśmiennictwo
- Skorowidz