Dzięki tej książce poznajemy tajniki kuchni klasztornych. Autorka podaje przepisy na tradycyjne zdrowe i łatwe do przyrządzenia potrawy. Podkreśla, że kuchnia klasztorna, to kuchnia ekologiczna. Opisuje także sens i korzyści płynące z klasztornych zasad odżywiania się i jego całościowy wpływ na ciało, ducha i duszę.
Siostra Felicyta, benedyktynka, proponuje potrawy na każdą porę roku, uwzględniając zmieniające się w ciągu roku zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka i różnorodne produkty sezonowe.
Ta bogato ilustrowana książka zawiera wiele fachowych porad i sprawdzonych przepisów.
Spis treści:
Wstęp
I. TRADYCJA W KLASZTORNEJ KUCHNI
- Znaczenie żywienie w klasztorze
- Potrawy i savoir-vivre w refaktarzu
- Reguły żywienia znanych zakonników
- Dlaczego tak wiele produktów spożywczych zostało wynalezionych w klasztorach?
- Produkty z klasztornej kuchni i piwnicy do dziś znajdujące się w naszym jadłospisie
- Rytm posiłków - wszystko we właściwym czasie
- Zrównoważone odżywianie - wszystko we właściwej mierze
- Znaczenie regularnego postu
II. KLASZTORNA KUCHNIA W NASZYM DOMU
- Korzyści klasztornego żywienia stosowanego na co dzień
- Ile jeść?
- Jak i gdzie jadać?
- Również wygląd jest ważny: zwyczaje przy stole
- Zapobieganie chorobom dzięki zdrowemu jedzeniu
- Na dobry sen
III. IDEALNY JADŁOSPIS
- Podstawy dobrej kuchni
- Co warto wiedzieć o zbieraniu, przygotowywaniu i konserwowaniu ziół
- Przepisy z klasztornej kuchni
- Wiosna
- Lato
- Jesień
- Zima
- Śniadanie i kolacja
- Właściwy napój we właściwym czasie
Przypisy
Literatura
Propozycje menu
Spis potraw