O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać
prawidłowa dieta, nie trzeba Czytelników przekonywać. Problem jest tylko w tym,
aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również
smacznie. W przekazywanej książce znajdziecie Państwo propozycje posiłków
godnych polecenia w przypadku dolegliwości kości i stawów.
W książce
omówiono zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze,
przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności
modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę
wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca
zagadnieniom zasad żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości oraz
profilaktyce tych stanów.
Spis treści:
I. CZĘŚĆ PIERWSZA
Wstęp
- Układ kostno-stawowy
- Ważniejsze choroby układu kostno-stawowego
- Zapotrzebowanie organizmu człowieka na energię i składniki odżywcze
- Wolne rodniki
- Charakterystyka ważniejszych produktów spożywczych
- Żywność modyfikowana genetycznie
II. CZĘŚĆ DRUGA
- Zasady żywienia w chorobach układu kostnego i w otyłości
- Profilaktyka i leczenie dietetyczne otyłości w chorobach układu
kostnego
III. CZĘŚĆ TRZECIA
- Wybrane potrawy zalecane w chorobach układu kostnego
Piśmiennictwo
Skorowidz potraw