W każdej polskiej rodzinie jest przynajmniej jedna osoba, u której wykryto
cukrzycę, a u następnych osób zostanie ona wykryta w najbliższych kilku latach.
Jest to schorzenie przewlekłe, które nie daje wczesnych sygnałów ani objawów.
Diagnozuje się je wtedy, gdy stężenie cukru we krwi w pomiarach na czczo i po
posiłku odbiega od fizjologicznych wartości. metod zapobiegania i leczenia tej
choroby jest kilka. Na początku może to być tylko mniejsze spożycie cukrów łatwo
przyswajalnych, w zaawansowanym stadium – dieta i leki obniżające stężenie cukru
we krwi lub dieta i iniekcje insuliny. W tej chorobie cukier, niestety, nie
krzepi.
Autorzy w przystępny sposób starali się przekazać najważniejsze informacje
nie tylko o istocie cukrzycy, jej przyczynach, powikłaniach oraz metodach
leczenia farmakologicznego, lecz także o tym, jak należy się prawidłowo odżywiać
już po ujawnieniu się choroby. Wiedza na ten temat ułatwi każdemu choremu
przyzwyczajenie się do koniecznych ograniczeń i zaakceptowanie ich. Pacjenci z
dobrze uregulowaną cukrzycą to osoby w pełni sprawne, wykonujące swoje codzienne
obowiązki zawodowe i społeczne, realizujący swoje pasje. Warto więc o swojej
chorobie wiedzieć jak najwięcej!
Spis treści:
- Cukrzyca jako choroba przewlekła
- Farmakoterapia cukrzycy
- Ogólne zasady żywienia chorych na cukrzycę
- Niedobory witamin i składników mineralnych, które mogą się ujawnić u
chorych na cukrzycę i uzasadnienie ewentualnej suplementacji diety
- Charakterystyka głównych grup produktów spożywczych w diecie chorych na
cukrzycę
- Interakcje między lekami przeciwcukrzycowymi a składnikami pożywienia i
suplementów diety
- Psychologiczne uwarunkowania leczenia cukrzycy
- Cukrzyca a aktywność fizyczna
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia w trakcie leczenia
cukrzycy