• anty

Indeks: 17241-1

Wydawnictwo: Czelej

Urazy oka

Autor: Kuhn Ferenc, (red. pol.) Zagórski Zbigniew Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 242 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7563-116-6

Cena 97,90 zł Cena podstawowa 110,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Co warto wiedzieć o leczeniu cukrzycy
  • Co warto wiedzieć o leczeniu cukrzycy

Co warto wiedzieć o leczeniu cukrzycy

4377-1
  • Autor: Bednorz W., Biernat, J., Bronkowska M. Wyka J.
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2018
  • Ilość stron: 246
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7846-095-4
  • 53,30 zł
    Brutto
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    W każdej polskiej rodzinie jest przynajmniej jedna osoba, u której wykryto cukrzycę, a u następnych osób zostanie ona wykryta w najbliższych kilku latach. Jest to schorzenie przewlekłe, które nie daje wczesnych sygnałów ani objawów. Diagnozuje się je wtedy, gdy stężenie cukru we krwi w pomiarach na czczo i po posiłku odbiega od fizjologicznych wartości. metod zapobiegania i leczenia tej choroby jest kilka. Na początku może to być tylko mniejsze spożycie cukrów łatwo przyswajalnych, w zaawansowanym stadium – dieta i leki obniżające stężenie cukru we krwi lub dieta i iniekcje insuliny. W tej chorobie cukier, niestety, nie krzepi.

    Autorzy w przystępny sposób starali się przekazać najważniejsze informacje nie tylko o istocie cukrzycy, jej przyczynach, powikłaniach oraz metodach leczenia farmakologicznego, lecz także o tym, jak należy się prawidłowo odżywiać już po ujawnieniu się choroby. Wiedza na ten temat ułatwi każdemu choremu przyzwyczajenie się do koniecznych ograniczeń i zaakceptowanie ich. Pacjenci z dobrze uregulowaną cukrzycą to osoby w pełni sprawne, wykonujące swoje codzienne obowiązki zawodowe i społeczne, realizujący swoje pasje. Warto więc o swojej chorobie wiedzieć jak najwięcej!

    Spis treści:

    1. Cukrzyca jako choroba przewlekła
    2. Farmakoterapia cukrzycy
    3. Ogólne zasady żywienia chorych na cukrzycę
    4. Niedobory witamin i składników mineralnych, które mogą się ujawnić u chorych na cukrzycę i uzasadnienie ewentualnej suplementacji diety
    5. Charakterystyka głównych grup produktów spożywczych w diecie chorych na cukrzycę
    6. Interakcje między lekami przeciwcukrzycowymi a składnikami pożywienia i suplementów diety
    7. Psychologiczne uwarunkowania leczenia cukrzycy
    8. Cukrzyca a aktywność fizyczna
    9. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia w trakcie leczenia cukrzycy
    Szczegóły produktu
    MedPharm
    4377-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 6849-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Dietetyka sportowa

    Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 1180 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5587-0

    Cena 241,12 zł Cena podstawowa 274,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 0249-1

    Wydawnictwo: Astrum

    Dieta w osteoporozie

    Autor: Jakimowicz-Klein Barbara Rok wyd: 2014 Ilość stron: 172 Format: 15,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7277-730-0

    Cena 29,50 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 3017-1

    Wydawnictwo: Medical Education

    Dieta w cukrzycy typu 2

    Autor: Cichocka AleksandraWydanie: 1Rok wyd: 2016Ilość stron: 24Format: 19,5 x 23,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-65471-10-9

    Cena 15,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku