Gospodarność i niemarnowanie jedzenia to tradycyjne wartości, które są też
istotnymi elementami światowego ruchu zero waste. U jego podstaw leżą wrażliwość
ekologiczna (ochrona zasobów Ziemi) oraz społeczna (moralny obowiązek dzielenia
się żywnością z tymi, którym jej brakuje). Ta książka to zero waste w praktyce
kuchni domowej.
Autorka uczy świadomego planowania zakupów spożywczych, poprawnego
przechowywania produktów, oszczędnego wytwarzania potraw i komponowania posiłków
z zachowaniem prozdrowotnych składników, przemyślanego przechowywania i
wykorzystywania niezjedzonych potraw. Proponuje też blisko 100 przepisów
spełniających główne zasady idei zero waste. Wszystkie receptury – przejrzyste i
opatrzone praktycznymi wskazówkami – zachęcają nawet mniej zaawansowanych do
kreatywnej aktywności kulinarnej.
Anna Lesz – filolog, mama dwóch wspaniałych urwisów, żona. Autorka bloga
kulinarnego www.Zjem-Cie.pl. Oscyluje
między kuchnią klasyczną oraz jej odpowiednikami wege i fit. Jej pasją jest
fotografia kulinarna oraz gotowanie bezresztkowe. Niczego nie marnuje. Z mięsa
po rosole zrobi pierogi, z żółtka budyń, a z zalewy po ciecierzycy wegański mus
czekoladowy.