Autor: Ledford Janice K., Sanders Valerie, (red. pol.) Mi
Wydanie: 1
Rok wyd: 2011
Ilość stron: 164
Format: 17,0 x 24,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-61257-45-5
Seria: Podstawy Okulistyki
Autor: Binnewies-Stulcken K., (red. pol.) Misiuk-Hojło M. Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 130 Format: 16,5 x 21,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62283-92-7 Seria: Opieka farmaceutyczna
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej,
powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią
polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni
całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków?
Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie
sił przed wielką, roślinną podróżą! Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba
kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani
rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić
polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz
podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od
dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać. Kuchnia roślinna nie
pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego
Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu
zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię,
zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany,
wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w
Kalifornii. W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością
geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza.
Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami,
afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się
wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych
przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na
nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po
chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany
całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być
przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.
Marta Dymek to autorka kultowego roślinnego bloga Jadłonomia i książki pod tym
samym tytułem, która doczekała się kilkunastu dodruków. Od sześciu lat prowadzi
stronę z roślinnymi przepisami, która każdego miesiąca zalicza ponad milion
odsłon. Współpracuje z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi oraz
prowadzi autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ Zielona Rewolucja Marty
Dymek. Uwielbia pieczone bakłażany, nie zawsze ma cierpliwość do ucierania
pasty curry i wciąż tak samo cieszy ją każda kolejna osoba przekonana do tego,
że kuchnia roślinna jest niewyczerpanym źródłem inspiracji.
Autor: Borawska Maria Halina, Malonowska Magdalena Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 120 Format: 14,0 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3865-1
Autor: Kuchanowicz Hanna, Nadolna Irena, Wojtasik Anna, P Wydanie: 1 Rok wyd: 2007 Ilość stron: 256 Format: 16,7 x 11,7 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3463-9