• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery

Dieta łatwo strawna Nie tylko dla chorych

2552-3
Autor: Szczepańska Anna
Rok wyd: 2014
Ilość stron: 282
Format: 20,5 x 14,5 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-200-3165-2
Książka antykwaryczna
24,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Książki używane mogą nie zawierać dodatków online, płyt, obwolut, być wycofane z bibliotek, z pieczątkami i oznaczeniami. Reklamacje z tego powodu nie będą rozpatrywane.

Opis

Książka przeznaczona jest zarówno dla chorych, zmuszonych z powodu choroby do stosowania diety łatwo strawnej, jak i zdrowych, pragnących zapobiegać takim patologicznym stanom, jak otyłość, niewydolność krążenia, nadciśnienie. Publikacja zawiera przepisy diety łatwo strawnej, uwzględniające zarówno odpowiedni dobór produktów, jak i technologie ich przygotowania.



Spis treści:

I. WIADOMOŚCI OGÓLNE O ŻYWIENIU

  1. Jaką rolę spełniają składniki odżywcze w organizmie człowieka?
  2. Poznajmy wartość odżywczą produktów
  3. Ile produktów trzeba spożyć dziennie?
  4. Jak zestawiać posiłki?
  5. Jak przechowywać produkty?
  6. Jak postępować z produktami w czasie sporządzania potraw?
  7. Zioła w żywieniu normalnym i łatwo strawnym
  8. Unikajmy zatruć pokarmowych
  9. Jak dochodzi do zakażenia żywności i potraw?

 

II. ŻYWIENIE DIETETYCZNE

  1. Czym charakteryzuje się dieta łatwo strawna?
  2. Dla kogo dieta jest konieczna, a dla kogo jest wskazana?
  3. Żywienie w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych
  4. Żywienie w chorobie wrzodowej
  5. Żywienie w otyłości
  6. Uwagi o żywieniu ludzi w podeszłym wieku
  7. Uwagi o żywieniu w cukrzycy
  8. Uwagi o żywieniu w chorobie trzewnej (celiakii)
  9. Uwagi o organizacji spożywania posiłków w ciągu dnia

 

III. PRZEPISY NA POTRAWY DIETY ŁATWO STRAWNEJ

  1. Dodatki do pieczywa
  2. Zupy
  3. Dodatki do zup
  4. Potrawy z mięsa i ryb
  5. Potrawy z jaj
  6. Potrawy z warzyw
  7. Potrawy z mąki i kasz
  8. Potrawy półmięsne
  9. Sosy
  10. Desery i napoje
  11. Ciasta domowe
  12. Domowe przetwory łatwo strawne
  13. Potrawy z mąki i kasz z kukurydzy
Szczegóły produktu
PZWL
2552-3
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 7816-1

Wydawnictwo: Prószyński MEDIA

Dieta dla nastolatków

Autor: Gulińska Edyta Wydanie: 1 Rok wyd: 2004 Ilość stron: 80 Format: 14,0 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7337-832-4

Cena 7,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 3017-1

Wydawnictwo: Medical Education

Dieta w cukrzycy typu 2

Autor: Cichocka AleksandraWydanie: 1Rok wyd: 2016Ilość stron: 24Format: 19,5 x 23,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-65471-10-9

Cena 15,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 20808-1

Wydawnictwo: Medical Education

Dieta po udarze mózgu Poradnik

Autor: Aleksandra Cichocka Wydanie: 1 Rok wyd: 2023 Ilość stron: 26 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-67696-03-6 Seria: Udar-Wracamy do zdrowia

Cena 15,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 0351-1

Wydawnictwo: Galaktyka

Niskowęglowodanowe oszustwo

Autor: Campbell T. Colin, Jacobson Howard Rok wyd: 2014 Ilość stron: 128 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7579-344-4

Cena 24,90 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 21259-1

Wydawnictwo: Kompania Mediowa

Jedz jak geniusz

Autor: Max Lugavere Wydanie: 1 Rok wyd: 2021 Ilość stron: 384 Format: 15,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ze skrzydełkami ISBN: 978-83-960629-9-4

Cena 54,90 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 4410-1

Wydawnictwo: Esteri

Dieta w chorobach tarczycy

Autor: Serena Missori, Alessandro Gelli Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 432 Format: 14,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-66310-58-2

Cena 70,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Śledź nas na Facebooku