Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju
zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one
jedynie dolegliwości układu krążenia, cukrzycy czy nadwagi. Dlatego też
udzielanie porad z zakresu prawidłowego odżywiania powinno stać się lekarskim
zwyczajem, ponieważ tak jak nieodpowiednia dieta może przyczynić się do rozwoju
różnorodnych zaburzeń zdrowotnych lub patologii, tak zdrowe odżywianie pozwala
wyeliminować liczne dolegliwości czy je złagodzić
Celem tej książki
jest więc pokazanie - na przykładach różnych dolegliwości oraz chorób -
szczegółowych i przystępnych porad, adresowanych zarówno do pacjentów, jak i do
pracowników służby zdrowia.
Drugie wydanie wzbogacone jest o
dziewięć kolejnych diet, m.in. dietę zalecaną przy niedożywieniu i chorobach
nowotworowych, dnie moczanowej czy stwardnieniu rozsianym.
Spis treści:
Wstęp
- Alergie pokarmowe
- Alkoholizm
- Antywitamina K - terapia antykoagulantem (AVK)
- Aplazja - zanik szpiku kostnego
- Atopowe zapalenie skóry
- Celiakia, nietolerancja glutenu
- Chemioterapia, radioterapia nowotworów
- Chirurgia bariatryczna i odżywianie
- Choroba Alzheimera, zaburzenia poznawcze
- Choroba refluksowa przełyku
- Choroba uchyłkowa jelit
- Choroba zwyrodnieniowa stawów
- Choroby układu sercowo-naczyniowego - czynniki ryzyka
- Ciąża, cukrzyca ciężarnych
- Cukrzyca typu I - insulinozależna
- Cukrzyca typu II - insulinoniezależna
- Depresja
- Dieta bezresztkowa
- Dieta ściśle beztłuszczowa
- Dieta ubogobłonnikowa
- Dna moczanowa
- Gastrektomia
- Hemoroidy
- Hiperlipidemia (hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia)
- Impotencja
- Kamica nerkowa
- Kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego, cholecystektomia
- Kortykosteroidy - długotrwała terapia
- Laktoza, nietolerancja laktozy
- Marskość wątroby niepowikłana
- Menopauza
- Nadciśnienie tętnicze
- Nadwaga i otyłość
- Niedożywienie i chirurgia
- Niedożywienie i choroba nowotworowa
- Niedożywienie u osób w podeszłym wieku
- Nieswoiste zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna)
- Niewydolność serca
- Nikotyna, rzucanie palenia i odżywianie
- Nowotwór a odżywianie: profilaktyka raka sutka
- Odleżyny
- Osteoporoza
- Ostra biegunka
- Owrzodzenia żylne
- Przerost prostaty, zapobieganie przez dietę
- Przewlekła niewydolność nerek - dializa
- Przewlekła obturacyjna choroba płuc
- Przewlekłe zapalenie trzustki
- Sen i odżywianie, praca w nietypowych godzinach
- Stwardnienie rozsiane
- Trądzik
- Wodobrzusze
- Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego
- Zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa
- Zaparcia
- Zespół krótkiego jelita i zasady odżywiania
- Zespół metaboliczny
- Zmęczenie (astenia)
- Znieczulenie ogólne