Autor: Hricak Hedvig, Reinhold Caroline, Ascher Susan M. Wydanie: 1 Rok wyd: 2010 Ilość stron: 332 Format: 13,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-89769-58-9 Seria: Radiologia - Seria Kieszonkowa
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i
witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników
takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności
fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna
dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych
produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym
sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w
konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu
i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka,
tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają
różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu
poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we
współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim
dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do
zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność
i wartość odżywcza produktów.
Autor: Gorbacz-Gancarz B., Ostrowska L., Stefańska E. Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 324 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5133-9