Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji
żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych,
dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów
oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące
odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub
neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych
posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów
składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale
zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji
pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych
do spożycia oraz tych, których należałoby unikać. Przy każdej jednostce
chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane
w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych -
lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą
współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną.
Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej
wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz
potraw. Mamy nadzieję, że niniejszy podręcznik przyczyni się do pogłębienia
wiedzy na temat celowości doboru produktów i potraw w często długotrwałym
procesie terapeutycznym.
Autor: (red.) Stein J., (red. pol.) Bronkowska M. Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 154 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7846-088-6