• Banner

  • NFZ

Indeks: 13933-1

Wydawnictwo: Górnicki Wydawnictwo Medyczne

ABC elektrokardiografii klinicznej

Autor: (red.) Morris F., Brady W. J., Camm J., (red. pol. Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 102 Format: 21,0 x 29,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-61257-80-6

Cena 89,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 19483-1

Wydawnictwo: Alfa-medica press

EKG jasno i zrozumiale

Autor: Houghton Andrew R., Gray David Wydanie: 4 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 312 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7522-125-1

Cena 44,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 6157-1

Wydawnictwo: PZWL

Nadciśnienie tętnicze

Autor: (red.) Sznajderman Marek, Januszewicz Włodzimierz Wydanie: 1 Rok wyd: 2002 Ilość stron: 244 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 8320026342 Seria: Biblioteka Lekarza Praktyka

Cena 19,70 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Żywienie w chorobach nowotworowych
  • Żywienie w chorobach nowotworowych

Żywienie w chorobach nowotworowych

8546-1
  • Autor: (red.) Andrzej Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrow
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2020
  • Ilość stron: 1090
  • Format: 21,0 x 25,0 cm
  • Oprawa: twarda
  • ISBN: 978-83-200-5887-1
  • 314,00 zł
    282,60 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 314,00 zł
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Pierwszy w Polsce podręcznik dotyczący żywienia w chorobach nowotworowych. Kompleksowo opisuje wpływ odżywiania na powstawanie i rozwój nowotworów, zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory, zapotrzebowanie na poszczególne substancje odżywcze, interakcje żywienia i chemioterapii, problem niedożywienia i zaburzeń odżywiania w różnych rodzajach nowotworów, a także zasady profilaktyki w onkologii, interakcje żywności z lekami i suplementami. Publikacja skierowana do dietetyków, gastroenterologów i onkologów.

    Spis treści:

    I. ŻYWIENIE JAKO CZYNNIK PRZYCZYNOWY I PROFILAKTYCZNY NOWOTWORÓW
    Część ogólna
    1. Kompleksowe podejście do problematyki żywienia w onkologii
    2. Żywienie jako niezbędny czynnik życia – podstawy fizjologii
    3. Metabolizm w zaburzeniach odżywiania
    4. Narzędzia pomocne w programowaniu żywieniowym
    5. Wpływ żywienia na powstanie i rozwój nowotworów
    6. Otyłość jako czynnik ryzyka powstawania nowotworów i sposoby jej leczenia
    7. Zasady profilaktyki w onkologii związane z odżywianiem
    8. Zasady prawidłowego żywienia
    9. Żywienie a zdrowie psychiczne – między psychoonkologią a psychodietetyką
    I. ŻYWIENIE JAKO CZYNNIK PRZYCZYNOWY I PROFILAKTYCZNY NOWOTWORÓW
    Część szczegółowa
    10. Składniki odżywcze jako czynniki protekcyjne w powstawaniu nowotworów
    11. Główne wyzwania w żywieniowej profilaktyce nowotworów
    12. Sposób żywienia jako czynnik etiologiczny i profilaktyczny w zachorowaniu na nowotwory
    II. Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów
    Część ogólna 13. Historia leczenia żywieniowego na świecie i w Polsce
    14. Niedożywienie szpitalne
    15. Miejsce i rola leczenia żywieniowego w onkologii
    16. Wpływ sztucznego odżywiania na proces kancerogenezy:: aktualny stan wiedzy
    17. Ocena stanu odżywienia u chorych onkologicznych
    18. Konsekwencje żywieniowe nowotworów złośliwych
    19. Konsekwencje żywieniowe leczenia onkologicznego
    20. Zjawisko anoreksji u chorych na nowotwory
    21. Niedożywienie w chorobach nowotworowych
    22. Aspekty psychologiczne niedożywienia u chorych na nowotwory
    II. Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów
    Część szczegółowa
    23. Zasady leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory
    24. Wydatki energetyczne i zapotrzebowanie na składniki pokarmowe u chorych na nowotwory
    25. Kalorymetria pośrednia, podstawy teoretyczne i zastosowanie kliniczne
    26. Sposoby terapii żywieniowej u chorych na nowotwory:: żywienie drogą przewodu pokarmowego, żywienie pozajelitowe
    27. Domowe żywienie dojelitowe u chorych onkologicznie
    28. Opieka nad chorym ze stomią odżywczą
    29. Zapotrzebowanie na substancje odżywcze dla prawidłowego gojenia się ran pooperacyjnych
    30. Odżywianie wspomagające odporność w onkologii
    31. Wskazania do leczenia żywieniowego w onkologii
    32. Rola i miejsce terapii żywieniowej u chorych w paliatywnej fazie choroby nowotworowej
    33. Zasady leczenia powikłanych ran pooperacyjnych u chorych na nowotwory
    34. Leczenie żywieniowe w przetokach przewodu pokarmowego
    35. Preparaty stosowane w żywieniu dojelitowym
    36. Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym
    37. Ocena skuteczności leczenia żywieniowego u chorych na nowotwory
    38. Powikłania leczenia żywieniowego:: zapobieganie, rozpoznanie, leczenie
    39. Zespół żywieniowy, sprzęt i wyposażenie, dokumentacja żywieniowa
    40. Specyfika żywienia pozajelitowego i dojelitowego w onkologii dziecięcej
    41. Specyfika odżywiania chorych geriatrycznych w onkologii
    42. Wpływ żywienia na jakość życia u chorych onkologicznych
    43. Zalecenia dotyczące żywienia w trakcie leczenia choroby nowotworowej
    44. Aspekty prawne związane z leczeniem żywieniowym
    Skorowidz

    Szczegóły produktu
    PZWL
    8546-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 19589-1

    Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

    Leki w medycynie paliatywnej

    Autor: Remi Constanze, Bausewein Claudia (pol) CiałkowskaWydanie: 1Rok wyd: 2021Ilość stron: 224Format: 12,0 x 18,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-66067-16-5

    Cena 52,51 zł Cena podstawowa 59,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 17152-1

    Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

    Obrazowanie w onkologii

    Autor: Vicy Goh, Andreas Adam, red.pol. Marek SąsiadekWydanie: 1Rok wyd: 2017Ilość stron: 133Format: 21,0 x 28,0 cm,Oprawa: miękkaISBN: 978-83-65835-31-4

    Cena 44,00 zł Cena podstawowa 89,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku