Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym
uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody
zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje
Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego
oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono
różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach
klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach
przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
Publikacja jest uzupełnieniem książki "Niedożywienie związane z chorobą.
Występowanie. Rozpoznanie". Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności
zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz
dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa
i dietetyki.
Spis treści:
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
- Niedożywienie szpitalne zapobieganie
- Żywienie w szpitalu jako element leczenia
- Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fi zjologiczne
ustroju
- Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu
- Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce
- Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce
- Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia
żywieniowego
- Zespoły leczenia żywieniowego
- Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym
II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO
- Żywienie pozajelitowe
- Żywienie dojelitowe
- Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
- Żywienia wspomagające odporność
III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH
- Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
- Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory
- Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenia trzustki
- Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby
- Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit
- Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek
- Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania
- Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych
- Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami
neurologicznymi
- Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym
- Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w
Polsce