• anty

Indeks: 1519-1

Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

Ortopedia i reumatologia

Autor: Elias-Jones, Perry, (red. pol.) Gaździk T. Wydanie: 3 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 250 Format: 18,0 x 25,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65373-00-7 Seria: Crash Course

Cena 52,51 zł Cena podstawowa 59,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 8330-1

Wydawnictwo: Górnicki Wydawnictwo Medyczne

Praktyczna okulistyka dziecięca

Autor: Gotz-Więckowska Anna, Pawlak MartaWydanie: 1Rok wyd: 2020Ilość stron: 202Format: 23,5 x 32,0 cmOprawa: twardaISBN: 978-83-61257-55-4

Cena 215,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 20273-1

Wydawnictwo: Media-Press

Pediatria w praktyce lekarza POZ

Autor: Dobrzańska Anna, Obrycki Łukasz, Socha PiotrWydanie: 1 - poprawioneRok wyd: 2023Ilość stron: 708Format: 16,0 x 23,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-89809-47-6

Cena 199,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Niedożywienie związane z chorobą cz. 2 Zapobieganie. Leczenie
  • Niedożywienie związane z chorobą cz. 2 Zapobieganie. Leczenie

Niedożywienie związane z chorobą cz. 2 Zapobieganie. Leczenie

18051-1
  • Autor: (red. nauk.) Szczygieł Bruno
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2012
  • Ilość stron: 326
  • Format: 16,5 x 23,5 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-4420-1
  • 89,00 zł
    78,32 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 89,00 zł
    Ilość

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.

    Publikacja jest uzupełnieniem książki "Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie. Rozpoznanie". Adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.



    Spis treści:

    I. CZĘŚĆ OGÓLNA

    1. Niedożywienie szpitalne zapobieganie
    2. Żywienie w szpitalu jako element leczenia
    3. Wpływ ciężkiego niedożywienia na metabolizm i funkcje fi zjologiczne ustroju
    4. Zaburzenia odporności w ciężkim niedożywieniu
    5. Rozwój leczenia żywieniowego w Polsce
    6. Podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce
    7. Rekomendacje Rady Europy i Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) dotyczące żywienia w szpitalach i leczenia żywieniowego
    8. Zespoły leczenia żywieniowego
    9. Leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym

     

    II. METODY LECZENIA ŻYWIENIOWEGO

    1. Żywienie pozajelitowe
    2. Żywienie dojelitowe
    3. Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome)
    4. Żywienia wspomagające odporność

     

    III. LECZENIE ŻYWIENIOWE W RÓŻNYCH SYTUACJACH KLINICZNYCH

    1. Leczenie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
    2. Leczenie żywieniowe chorych na nowotwory
    3. Leczenie żywieniowe chorych na ostre zapalenia trzustki
    4. Leczenie żywieniowe w niewydolności wątroby
    5. Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit
    6. Leczenie żywieniowe w niewydolności nerek
    7. Leczenie żywieniowe w chorobach układu krążenia i oddychania
    8. Leczenie żywieniowe chorych po urazach wielonarządowych
    9. Leczenie żywieniowe pacjentów z udarem mózgu i innymi chorobami neurologicznymi
    10. Leczenie żywieniowe chorych w wieku podeszłym
    11. Diety przemysłowe do żywienia dojelitowego zarejestrowane w Polsce
    Szczegóły produktu
    PZWL
    18051-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 10352-1

    Wydawnictwo: Druk Tur

    Żywienie zbiorowe

    Autor: Dominik Piotr Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 126 Format: 16,8 x 23,8 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-60197-03-2

    Cena 39,90 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 15376-1

    Wydawnictwo: Publicat (dawniej Podsiedlik-Raniowski)

    Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta

    Autor: Bosacka Katarzyna, Kozłowska-Wojciechowska Małgorz Rok wyd: 2011 Ilość stron: 248 Format: 13,0 x 19,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-245-1852-4

    Cena 30,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 8527-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Psychodietetyka

    Autor: (red.) Anna Brytek-Matera Wydanie: 1 Rok wyd: 2020 Ilość stron: 566 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5992-2

    Cena 175,12 zł Cena podstawowa 199,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 5181-1

    Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe

    Edukacja żywieniowa

    Autor: Isobel R.Contento Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 960 Format: 20,5 x 28,5 cm Oprawa: miêkka ISBN: 978-83-01-19857-2

    Cena 199,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku