"Szanowni Państwo, Kiedy kilka lat temu, wiedziona koniecznością zawodową,
zaczęłam zajmować się dietetyką i żywieniem, nie przypuszczałam, że wiedza na
ten temat zawiera w sobie tak duży potencjał i ma tak duże znaczenie
terapeutyczne. Teraz wiem, że właściwie każde korzystne i zakończone sukcesem
działanie lekarzy wszystkich specjalności zależy od prawidłowego odżywienia
pacjenta. Mam tu na myśli zarówno odżywienie ilościowe (niedożywienie, otyłość),
jak i jakościowe, przekładające się na brak lub nadmiar ważnych dla życia
składników pokarmowych (witamin i mikroelementów).
Od prawidłowego odżywienia zależy właściwy rozwój dzieci, działanie leków,
powodzenie zabiegu operacyjnego i wiele innych sytuacji klinicznych. Prawidłowo
odżywiony człowiek, co nie jest równoznaczne z "dobrze odżywionym" (np z nadwagą
lub otyłością), lepiej zniesie rekonwalescencję po urazie, łatwiej zwalczy każde
zakażenie, będzie odporny na infekcje i nowotwory.
Leczenie żywieniowe jest aktualnie integralnym działaniem terapeutycznym nie
tylko u pacjentów z chorobami zapalnymi jelit, w ostrym zapaleniu trzustki, w
niewydolności wątroby, ale także w niewydolności nerek, u pacjentów
dializowanych, czy też u pacjentów z chorobami układu oddechowego. Właściwe
żywienie to podstawa zapobiegania otyłości, leczenia cukrzycy, leczenia
stłuszczeniowych chorób wątroby, czyli tzw. chorób dietozależnych.
Przekazując w Państwa ręce naszą książkę, która dotyczy żywienia w chorobach
przewodu pokarmowego i w związanych z nimi zaburzeniach metabolicznych, zdaję
sobie sprawę, że nie wyczerpaliśmy wszystkich tematów. Staraliśmy się, aby
wiedza zawarta w książce była aktualna i wskazała na istotę i skalę
problemu."
Ze Wstępu
Spis treści:- Żywienie w chorobach przełyku, żołądka, dwunastnicy
- Żywienie w zespołach złego wchłaniania
- Żywienie dojelitowe i pozajelitowe
- Żywienie w chorobach wątroby i dróg żółciowych
- Żywienie w marskości wątroby i ostrej niewydolności wątroby
- Żywienie w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki
- Rola diety w zaburzeniach czynnościowych jelita grubego
- Dieta w uchyłkowatości jelita grubego
- Znaczenie diety w nieswoistych zapaleniach jelit
- Wybrane zagadnienia z żywienia dzieci. Co nowego w sprawie glutenu?
- Wpływ starzenia się organizmu na żywienie człowieka
- Dieta w nadwadze i otyłości
- Zaburzenia gospodarki lipidowej - leczenie żywieniowe
- Zaburzenia gospodarki węglowodanowej - rola diety
- Odżywianie a zmiany w zakresie jamy ustnej
Indeks rzeczowy