• anty

Indeks: 1676-1

Wydawnictwo: Medical Education (dawniej eMKa Media Group)

Psychiatria pod krawatem

Autor: (red.) Dudek Dominika, Rymaszewska Joanna Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 340 Format: 19,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65191-17-5

Cena 99,00 zł Cena podstawowa 120,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 1519-1

Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

Ortopedia i reumatologia

Autor: Elias-Jones, Perry, (red. pol.) Gaździk T. Wydanie: 3 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 250 Format: 18,0 x 25,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65373-00-7 Seria: Crash Course

Cena 52,51 zł Cena podstawowa 59,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Zmysły a jakość żywności i żywienia
  • Zmysły a jakość żywności i żywienia

Zmysły a jakość żywności i żywienia

1608-1
  • Autor: (red.) Gawęcki Jan, Baryłko-Pikielna Nina
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2015
  • Ilość stron: 192
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7160-773-8
  • 39,00 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

     Powszechnie przyjmuje się, że człowiek wyposażony jest w pięć zmysłów – wzrost, słuch, węch, smak i czucie. Ten ostatni zmysł obejmuje zarówno dotyk (czucie powierzchniowe), jak i odczuwanie zimna i gorąca oraz bólu (zwykle przy ekstremalnym natężeniu bodźców). Za pomocą wymienionych pięciu zmysłów nasz organizm kontaktuje się z otoczeniem i w sposób świadomy odbiera płynące z niego informacje – także informację dotyczące żywności i jej przydatności do spożycia.

    Aby nasze, kształtowane przez zmysły, zachowania żywieniowe i relacje z żywnością były jak najkorzystniejsze dla organizmu, a jednocześnie dostarczały przyjemności i satysfakcji, niezbędna jest znajomość współczesnej interdyscyplinarnej wiedzy, którą można by określić terminem nutrisensoryki. Przedmiotem zainteresowania nutrisensoryki są związki między sposobem odżywiania się człowieka a funkcjonowaniem jego zmysłów. Tej właśnie problematyce poświęcamy niniejszą książką.

     

    Spis treści:

     

    1. Wstęp
    2. Zmysły jako łącznik z otoczeniem i stymulator zachowań
    3. Zarys budowy i funkcjonowania zmysłów człowieka
    4. Ocena sprawności zmysłów człowieka
    5. Przyczyny zróżnicowanej sprawności sensorycznej ludzi
    6. Substancje generujące wrażenia zmysłowe
    7. Wpływ przetwarzania i przechowywania żywności na jej cechy sensoryczne
    8. Dodatki do żywności poprawiające jej jakość sensoryczną
    9. Przyprawy i ich rola w kształtowaniu jakości sensorycznej produktów sensorycznych i potraw
    10. Sztuka kulinarna a percepcja jakości sensorycznej potraw
    11. Sensoryczna analiza żywności
    12. Sensoryczne mechanizmy regulacji spożywania pokarmu
    Szczegóły produktu
    1608-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 20507-1

    Wydawnictwo: Medyk

    Nowe trendy w dietetyce

    Autor: (red.) Krzystyniak Krzysztof, Klonowska JoannaWydanie: 1Rok wyd: 2020Ilość stron: 142Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-959469-2-9

    Cena 29,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 19072-1

    Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

    Dietetyka i żywienie kliniczne

    Autor: Payne Anne, Barker Helen, (red. pol.) Chojnacki Ja Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 324 Format: 20,5 x 29,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-957-6

    Cena 132,61 zł Cena podstawowa 149,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Śledź nas na Facebooku