• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery
Zmysły a jakość żywności i żywienia
  • Zmysły a jakość żywności i żywienia

Zmysły a jakość żywności i żywienia

1608-1
  • Autor: (red.) Gawęcki Jan, Baryłko-Pikielna Nina
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2015
  • Ilość stron: 192
  • Format: 17,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-7160-773-8
  • 39,00 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

     Powszechnie przyjmuje się, że człowiek wyposażony jest w pięć zmysłów – wzrost, słuch, węch, smak i czucie. Ten ostatni zmysł obejmuje zarówno dotyk (czucie powierzchniowe), jak i odczuwanie zimna i gorąca oraz bólu (zwykle przy ekstremalnym natężeniu bodźców). Za pomocą wymienionych pięciu zmysłów nasz organizm kontaktuje się z otoczeniem i w sposób świadomy odbiera płynące z niego informacje – także informację dotyczące żywności i jej przydatności do spożycia.

    Aby nasze, kształtowane przez zmysły, zachowania żywieniowe i relacje z żywnością były jak najkorzystniejsze dla organizmu, a jednocześnie dostarczały przyjemności i satysfakcji, niezbędna jest znajomość współczesnej interdyscyplinarnej wiedzy, którą można by określić terminem nutrisensoryki. Przedmiotem zainteresowania nutrisensoryki są związki między sposobem odżywiania się człowieka a funkcjonowaniem jego zmysłów. Tej właśnie problematyce poświęcamy niniejszą książką.

     

    Spis treści:

     

    1. Wstęp
    2. Zmysły jako łącznik z otoczeniem i stymulator zachowań
    3. Zarys budowy i funkcjonowania zmysłów człowieka
    4. Ocena sprawności zmysłów człowieka
    5. Przyczyny zróżnicowanej sprawności sensorycznej ludzi
    6. Substancje generujące wrażenia zmysłowe
    7. Wpływ przetwarzania i przechowywania żywności na jej cechy sensoryczne
    8. Dodatki do żywności poprawiające jej jakość sensoryczną
    9. Przyprawy i ich rola w kształtowaniu jakości sensorycznej produktów sensorycznych i potraw
    10. Sztuka kulinarna a percepcja jakości sensorycznej potraw
    11. Sensoryczna analiza żywności
    12. Sensoryczne mechanizmy regulacji spożywania pokarmu
    Szczegóły produktu
    1608-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 7408-1

    Wydawnictwo: Astrum

    Dieta dla wątroby

    Autor: Andrew LaughinRok wyd: 2017Ilość stron: 152Format: 15,0 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-64786-18-1

    Cena 35,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 10352-1

    Wydawnictwo: Druk Tur

    Żywienie zbiorowe

    Autor: Dominik Piotr Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 126 Format: 16,8 x 23,8 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-60197-03-2

    Cena 39,90 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 21425-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Dieta w cukrzycy

    Autor: Angelina Ziembińska Wydanie: 1 Rok wyd: 2025 Ilość stron: 254 Format: 15,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23940-4

    Cena 66,60 zł Cena podstawowa 74,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Śledź nas na Facebooku