"Praktyczny przewodnik dotyczący stosowania doustnych suplementów pokarmowych
(DSP) czy też ONS (ang. Orał Nutrition Supplements) dedykowany jest wszystkim
specjalistom zajmującym się żywieniem klinicznym. Do tego grona należą lekarze
mający najczęściej styczność z niedożywieniem i wyniszczeniem (onkolodzy i
specjaliści medycyny paliatywnej, lekarze rodzinni, specjaliści chorób
wewnętrznych, geriatrii, chirurgii, intensywnej terapii, neurologii,
psychiatrii), a także dietetycy kliniczni, farmaceuci i pielęgniarki.
W przewodniku znajdą Państwo praktyczne wskazówki dotyczące stosowania
doustnych suplementów pokarmowych sprzedawanych na polskim rynku, a jest ich
obecnie ponad 100. Produkowane suplementy różnią się nie tylko kalorycznością i
składem, ale również wskazaniami do stosowania. Niewłaściwie stosowane ONS mogą
istotnie nasilić dolegliwości z przewodu pokarmowego, tym samym pogłębiając
niedożywienie, co z kolei może skutecznie zniechęcić chorego do ich
stosowania.
Niedożywienie i wyniszczenie, bez względu na przyczynę, pogarsza rokowania i
wyniki leczenia naszych chorych. Jest niezależnym czynnikiem zwiększonego ryzyka
zgonu i niepowodzenia terapii. Jak pokazują dane epidemiologiczne, przynajmniej
30% chorych przybyłych do szpitala z prawidłowym stanem odżywienia rozwija
niedożywienie w szpitalu, a nawet 70% pacjentów niedożywionych w chwili
przyjęcia pogłębia niedożywienie w szpitalu. Konsekwencje niedożywienia to
wzrost częstości infekcji, w tym oportunistycznych, nieprawidłowe gojenie się
ran i powikłania pooperacyjne, wydłużenie czasu hospitalizacji, spadek jakości
życia i wreszcie wzrost kosztów leczenia.
Tym samym właściwe leczenie niedożywienia i umiejętność posługiwania się
dostępnymi na rynku preparatami do żywienia doustnego stają się jednym z
najistotniejszych filarów wspomagających leczenie choroby zasadniczej. Tak jak
nie wyobrażamy sobie dzisiejszej nowoczesnej terapii bez leczenia bólu czy
wsparcia psychologa, tak i odpowiednie wsparcie żywieniowe jest pełnoprawnym
elementem leczenia schorzeń przewlekłych."
lek.med. Aleksandra Kapała
Spis treści:
I. CZĘŚĆ TEORETYCZNA
- Co to jest ONS?
- Z czego produkowane są preparaty typu ONS?
- Fortyfikacja żywności
- Wskazania do stosowania ONS
- Zalety i wady ONS. Działania uboczne
- Czy to działa? Skuteczność kliniczna ONS. Analiza kosztowo-efektywna
- Podział i szczegółowe wskazania do stosowania ONS
II. CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
- Naleśniki
- Zupy
- Klopsiki
- Musy i koktajle owocowo-warzywne
- Desery
- Galaretki
- Kakao
- Lody wiśniowe