• anty

Indeks: 19845-1

Wydawnictwo: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne

Borderline życie na krawędzi

Autor: Daniel J.Fox Wydanie: 1 Rok wyd: 2021 Ilość stron: 262 Format: 19,0 x 24,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7489-902-4

Cena 59,90 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 17339-1

Wydawnictwo: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne

Psychologia rozwoju człowieka

Autor: Brzezińska Anna, Appelt Karolina, Ziółkowska BeataWydanie: 1- dodrukRok wyd: 2019Ilość stron: 384Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-7489-814-0

Cena 89,90 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 20568-1

Wydawnictwo: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne

Samookaleczenia nastolatków

Autor: Sheri Van DijkWydanie: 1Rok wyd: 2022Ilość stron: 182Format: 15,5 x 23,5 cmOprawa: miekka ze skrzydełkamiISBN: 978-83-7489-984-0

Cena 59,90 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery
Praktyczny przewodnik po ONS oral nutrition support
  • Praktyczny przewodnik po ONS oral nutrition support

Praktyczny przewodnik po ONS oral nutrition support

0242-1
  • Autor: Kapała Aleksandra
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2015
  • Ilość stron: 110
  • Format: 16,0 x 24,0 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-936-527-3-0
  • 99,00 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    "Praktyczny przewodnik dotyczący stosowania doustnych suplementów pokarmowych (DSP) czy też ONS (ang. Orał Nutrition Supplements) dedykowany jest wszystkim specjalistom zajmującym się żywieniem klinicznym. Do tego grona należą lekarze mający najczęściej styczność z niedożywieniem i wyniszczeniem (onkolodzy i specjaliści medycyny paliatywnej, lekarze rodzinni, specjaliści chorób wewnętrznych, geriatrii, chirurgii, intensywnej terapii, neurologii, psychiatrii), a także dietetycy kliniczni, farmaceuci i pielęgniarki.

    W przewodniku znajdą Państwo praktyczne wskazówki dotyczące stosowania doustnych suplementów pokarmowych sprzedawanych na polskim rynku, a jest ich obecnie ponad 100. Produkowane suplementy różnią się nie tylko kalorycznością i składem, ale również wskazaniami do stosowania. Niewłaściwie stosowane ONS mogą istotnie nasilić dolegliwości z przewodu pokarmowego, tym samym pogłębiając niedożywienie, co z kolei może skutecznie zniechęcić chorego do ich stosowania.

    Niedożywienie i wyniszczenie, bez względu na przyczynę, pogarsza rokowania i wyniki leczenia naszych chorych. Jest niezależnym czynnikiem zwiększonego ryzyka zgonu i niepowodzenia terapii. Jak pokazują dane epidemiologiczne, przynajmniej 30% chorych przybyłych do szpitala z prawidłowym stanem odżywienia rozwija niedożywienie w szpitalu, a nawet 70% pacjentów niedożywionych w chwili przyjęcia pogłębia niedożywienie w szpitalu. Konsekwencje niedożywienia to wzrost częstości infekcji, w tym oportunistycznych, nieprawidłowe gojenie się ran i powikłania pooperacyjne, wydłużenie czasu hospitalizacji, spadek jakości życia i wreszcie wzrost kosztów leczenia.

    Tym samym właściwe leczenie niedożywienia i umiejętność posługiwania się dostępnymi na rynku preparatami do żywienia doustnego stają się jednym z najistotniejszych filarów wspomagających leczenie choroby zasadniczej. Tak jak nie wyobrażamy sobie dzisiejszej nowoczesnej terapii bez leczenia bólu czy wsparcia psychologa, tak i odpowiednie wsparcie żywieniowe jest pełnoprawnym elementem leczenia schorzeń przewlekłych."

    lek.med. Aleksandra Kapała

     

    Spis treści:

     

    I. CZĘŚĆ TEORETYCZNA

    1. Co to jest ONS?
    2. Z czego produkowane są preparaty typu ONS?
    3. Fortyfikacja żywności
    4. Wskazania do stosowania ONS
    5. Zalety i wady ONS. Działania uboczne
    6. Czy to działa? Skuteczność kliniczna ONS. Analiza kosztowo-efektywna
    7. Podział i szczegółowe wskazania do stosowania ONS

    II. CZĘŚĆ PRAKTYCZNA

    1. Naleśniki
    2. Zupy
    3. Klopsiki
    4. Musy i koktajle owocowo-warzywne
    5. Desery
    6. Galaretki
    7. Kakao
    8. Lody wiśniowe
    Szczegóły produktu
    Scientifica
    0242-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 20507-1

    Wydawnictwo: Medyk

    Nowe trendy w dietetyce

    Autor: (red.) Krzystyniak Krzysztof, Klonowska JoannaWydanie: 1Rok wyd: 2020Ilość stron: 142Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-959469-2-9

    Cena 29,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 7185-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Medycyna stylu życia

    Autor: Daniel Śliż, Artur Mamcarz Wydanie: 1 - dodruk Rok wyd: 2022 Ilość stron: 502 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5513-9

    Cena 157,52 zł Cena podstawowa 179,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku