W zastraszającym tempie rośnie na Świecie zjawisko polipragmazji, czyli
wielolekowości. W 2010 roku Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała, że 50%
pacjentów zażywających leki nie stosuje ich zgodnie z zaleceniami. Ocenia się,
że interakcje pomiędzy lekami lub lekami a pożywieniem stanowią 3–5% przypadków
kończących się hospitalizacją. Dlatego też właściwa edukacja pacjentów co do
sposobu zażywania leków wydaje się kluczowa w kontekście sukcesu terapii oraz
zachowania jej bezpieczeństwa. Mechanizmy interakcji między lekami, lekiem a
suplementem diety czy lekiem a pożywieniem stanowią bardzo złożone i nie zawsze
w pełni wyjaśnione zagadnienie. Często są to procesy złożone, wielofazowe,
zachodzące na różnych etapach metabolizowania leku w organizmie. Wciąż za małą
uwagę i nacisk kładzie się na potencjalne interakcje między lekiem a pożywieniem
– zapominając o tym, że w skutkach może być ono tak samo niebezpieczne jak
interakcja lek – lek. Niniejsza monografia, bazując na najświeższych
doniesieniach naukowych w sposób kompleksowy i zrozumiały omawia ryzyko
osłabienia lub nasilenia działania leku poprzez żywność. Stanowi ważne źródło
informacji dla dietetyków, lekarzy i farmaceutów, by pokazać pacjentom, że „nie
chodzi o to żeby lek zażyć – ale żeby zażyć go tak, by miał szansę działać”
Autor: Bugaj Małgorzata, Bugaj Włodzimierz, Kierczak Ann Wydanie: 1 Rok wyd: 2005 Ilość stron: 512 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-3083-8
Autor: Korzeniewska-Rybicka I., Kurkowska-Jastrzebska I. Wydanie: 3 Rok wyd: 2004 Ilość stron: 1012 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-2816-7