

Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Spis treści:
1. Fizjologia układu pokarmowego
2. Fizjologia tkanki tłuszczowej
3.
Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
4. Zapotrzebowanie
energetyczne organizmu
5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie
człowieka
6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie
człowieka
7. Regulacja pobierania pokarmu
8. Regulacja masy ciała
9.
Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny
10. Funkcje i znaczenie
mikrobioty jelitowej
11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie
mikrobioty przewodu pokarmowego
12. Podstawowe informacje na temat jakości
żywienia w różnych okresach życia człowieka
13. Żywienie osób aktywnych
fizycznie
14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień
naukowych
15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie
człowieka
16. Genomika żywienia
Indeks: 4456-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Celejowa Irena Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 296 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4867-3
Indeks: 20665-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Włodarek Dariusz, Lange EwaWydanie: 1Rok wyd: 2023Ilość stron: 600Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-22754-8
Indeks: 6849-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 1180 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5587-0
Indeks: 9521-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Gertig Henryk, Przysławski Juliusz Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 468 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3603-9
Indeks: 1328-3
Wydawnictwo: Media-Press
Autor: Anna Dobrzańska, Łukasz ObryckiWydanie: 1Rok wyd: 2015Ilość stron: 134Format: 15,0 x 15,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-89809-33-9
Indeks: 21167-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Czerwonogrodzka-Senczyna AnetaWydanie: 1Rok wyd: 2024Ilość stron: 260Format: 15,0 x 21,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-23452-2
Indeks: 19235-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Langley-Evans Simon, (red. pol.) Jarosz Mirosław Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 280 Format: 20,5 x 28,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4151-4
Indeks: 18938-1
Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner
Autor: (red.) Maine M., McGilley B. H., Bunnell D. W. Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 536 Format: 17,5 x 24,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-894-4
Indeks: 8332-1
Wydawnictwo: Via Medica
Autor: (red.) Jankowski M., Kłęk S. Jeziorski A. Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 284 Format: 15,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-66311-26-8
Indeks: 4584-1
Wydawnictwo: UMCS
Autor: Fiedurek Jan Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 248 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-227-9099-1
Indeks: 3738-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Helena Ciborowska, Anna Rudnicka Wydanie: 3 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 670 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4257-3
Indeks: 12162-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Jarosz Mirosław Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 184 Format: 14,5 x 20,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 9788320037012 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Indeks: 21253-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: Dittfeld A, Parol D, Pieszczek-Bober P, Mogiłko N. Wydanie: 1 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 224 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-68090-21-5
Indeks: 4077-1
Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe
Autor: Zdzis³aw E. Sikorski, Hanna Staroszczyk Wydanie: 2 Rok wyd: 2017 Ilość stron: 344 Format: 16.5x23.5cm Oprawa: miêkka ISBN: 978-83-01-19626-4
Indeks: 18051-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red. nauk.) Szczygieł Bruno Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 326 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4420-1
Indeks: 3489-3
Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe
Autor: (red.) Gawęcki Jan, Hryniewiecki LechWydanie: 2Rok wyd: 2000Ilość stron: 514Format: 17,0 x 24,0 cmOprawa: twardaISBN: 83-01-13294-9