• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery
Fizjologia żywienia
  • Fizjologia żywienia

Fizjologia żywienia

8380-1
  • Autor: (red.) Krauss Hanna
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2020
  • Ilość stron: 410
  • Format: 16,5 x 23,5 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5852-9
  • 139,00 zł
    Brutto
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.

    Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.

    Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.

    Spis treści:

    1. Fizjologia układu pokarmowego
    2. Fizjologia tkanki tłuszczowej
    3. Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
    4. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu
    5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie człowieka
    6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie człowieka
    7. Regulacja pobierania pokarmu
    8. Regulacja masy ciała
    9. Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny
    10. Funkcje i znaczenie mikrobioty jelitowej
    11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie mikrobioty przewodu pokarmowego
    12. Podstawowe informacje na temat jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka
    13. Żywienie osób aktywnych fizycznie
    14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych
    15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie człowieka
    16. Genomika żywienia

    Szczegóły produktu
    PZWL
    8380-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 8381-1

    Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

    Biały głód

    Autor: Kaczmarczyk Piotr Wydanie: 1 Rok wyd: 2020 Ilość stron: 144 Format: 14,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65625-56-4

    Cena 32,04 zł Cena podstawowa 36,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 3033-1

    Wydawnictwo: PZWL

    English for Dietetics

    Autor: Gorbacz-Gancarz B., Ostrowska L., Stefańska E. Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 324 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5133-9

    Cena 144,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 20370-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Nutrigenomika

    Autor: Agata ChmurzyńskaWydanie: 1Rok wyd: 2022Ilość stron: 252Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-22335-9

    Cena 144,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 21639-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Żywienie w PCOS

    Autor: Hanna Szpunar-RadkowskaWydanie: 1Rok wyd: 2025Ilość stron: 352Format: 14.3 cm x 20.5cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-24211-4

    Cena 80,10 zł Cena podstawowa 89,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 0798-3

    Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

    Superdieta RX

    Autor: Steven G. Pratt, Kathy Matthews Rok wyd: 2004 Ilość stron: 236 Format: 16,0 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7337-873-1

    Cena 19,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku