Indeks: 1911-1
Wydawnictwo: Vesalius
Elektrokardiografia dla lekarza praktyka
Autor: Tomasik Tomasz, Windak Adam, Skalska Anna, KulczycWydanie: 3Rok wyd: 2021Ilość stron: 220Format: 20,5 x 28,5 cmOprawa: miękkaISBN: 838568803X
Indeks: 1911-1
Wydawnictwo: Vesalius
Autor: Tomasik Tomasz, Windak Adam, Skalska Anna, KulczycWydanie: 3Rok wyd: 2021Ilość stron: 220Format: 20,5 x 28,5 cmOprawa: miękkaISBN: 838568803X
Indeks: 5558-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Ostrowski K., Krassowski T., Pieńkowski M. Wydanie: 3 Rok wyd: 1977 Ilość stron: 316 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-0046-7
Indeks: 7297-1
Wydawnictwo: Vesalius
Autor: (red.) Pużyński Stanisław, Wciórka Jacek Wydanie: 2 - dodruk Rok wyd: 2025 ISBN: T.1 83-85688-25-0, T.2 83-85688-37-4 Ilość stron: 288 + 192 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka
Indeks: 14488-1
Wydawnictwo: Literat
Autor: Praca zbiorowa Rok wyd: 2016 Ilość stron: 32 Format: 15,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7774-215-0 Seria: Porady lekarza rodzinnego
Indeks: 6382-1
Wydawnictwo: Continuo
Autor: (red.) Steciwko Andrzej Wydanie: 1 Rok wyd: 2002 Ilość stron: 198 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-86682-92-2
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Spis treści:
1. Fizjologia układu pokarmowego
2. Fizjologia tkanki tłuszczowej
3.
Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
4. Zapotrzebowanie
energetyczne organizmu
5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie
człowieka
6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie
człowieka
7. Regulacja pobierania pokarmu
8. Regulacja masy ciała
9.
Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny
10. Funkcje i znaczenie
mikrobioty jelitowej
11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie
mikrobioty przewodu pokarmowego
12. Podstawowe informacje na temat jakości
żywienia w różnych okresach życia człowieka
13. Żywienie osób aktywnych
fizycznie
14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień
naukowych
15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie
człowieka
16. Genomika żywienia
Indeks: 8381-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: Kaczmarczyk Piotr Wydanie: 1 Rok wyd: 2020 Ilość stron: 144 Format: 14,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65625-56-4
Indeks: 3033-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Gorbacz-Gancarz B., Ostrowska L., Stefańska E. Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 324 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5133-9
Indeks: 9451-3
Wydawnictwo: UMCS
Autor: Jan FiedurekWydanie: 1Rok wyd: 2007Ilość stron: 210Format: 17,0 x 24,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-227-2650-1
Indeks: 2278-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Kierst WładysławWydanie: 4Rok wyd: 1989Ilość stron: 802Format: 17,0 x 24,5 cmOprawa: twardaISBN: 83-200-1336-4
Indeks: 20370-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Agata ChmurzyńskaWydanie: 1Rok wyd: 2022Ilość stron: 252Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-22335-9
Indeks: 4584-1
Wydawnictwo: UMCS
Autor: Fiedurek Jan Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 248 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-227-9099-1
Indeks: 20562-1
Wydawnictwo: Medical Tribune Polska
Wydanie: 1Rok wyd: 2022Ilość stron: 60Format: 20,5 x 28,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-66946-37-8
Indeks: 21639-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Hanna Szpunar-RadkowskaWydanie: 1Rok wyd: 2025Ilość stron: 352Format: 14.3 cm x 20.5cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-24211-4
Indeks: 6362-1
Wydawnictwo: SGGW
Autor: Roszkowski Wojciech Wydanie: 1 Rok wyd: 2005 Ilość stron: 258 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7244-676-8
Indeks: 4488-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.Wydanie: 1Rok wyd: 2014Ilość stron: 458Format: 16,5 x 24,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-200-3421-9
Indeks: 2806-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: O. Vanbergen, R. Appleton Wydanie: 4 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 240 Format: 17,5 x 25,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65625-21-2
Indeks: 0798-3
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Autor: Steven G. Pratt, Kathy Matthews Rok wyd: 2004 Ilość stron: 236 Format: 16,0 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-7337-873-1
Indeks: 4768-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Ewa StachowskaWydanie: 1Rok wyd: 2021Ilość stron: 455Format: 15,0 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-200-6328-8
Indeks: 21766-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: Staci Nix Wydanie: 16 Rok wyd: 2025 Ilość stron: 576 Format: 21,0 x 27,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-685757-19-3
Indeks: 21303-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Gudej-Rosa Sylwia Wydanie: 1 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 130 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23753-0
Indeks: 20505-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: (red.) Ostrowska LucynaWydanie: 1Rok wyd: 2022Ilość stron: 294Format: 15,0 x 23,5 cmOprawa: twardaISBN: 978-83-01-22544-5