Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko
zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie
zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością
mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia
dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także
fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest
obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty.
Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach
życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców
i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie
roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu,
np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do
rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej,
z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i
fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Spis treści:
1. Fizjologia układu pokarmowego
2. Fizjologia tkanki tłuszczowej
3.
Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
4. Zapotrzebowanie
energetyczne organizmu
5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie
człowieka
6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie
człowieka
7. Regulacja pobierania pokarmu
8. Regulacja masy ciała
9.
Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny
10. Funkcje i znaczenie
mikrobioty jelitowej
11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie
mikrobioty przewodu pokarmowego
12. Podstawowe informacje na temat jakości
żywienia w różnych okresach życia człowieka
13. Żywienie osób aktywnych
fizycznie
14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień
naukowych
15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie
człowieka
16. Genomika żywienia