• Banner

  • NFZ

Indeks: 18310-1

Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

Zespoły padaczkowe (z 2DVD)

Autor: Werz M. A., Pita I. L., (red. pol.) Jędrzejczak J.Wydanie: 1Rok wyd: 2012Ilość stron: 212Format: 22,0 x 28,5 cmOprawa: twardaISBN: 978-83-7609-759-6

Cena 99,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie
Wszystkie bestsellery
Fizjologia żywienia
  • Fizjologia żywienia

Fizjologia żywienia

8380-1
  • Autor: (red.) Krauss Hanna
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2020
  • Ilość stron: 410
  • Format: 16,5 x 23,5 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-5852-9
  • 139,00 zł
    122,32 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 139,00 zł
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.

    Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.

    Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.

    Spis treści:

    1. Fizjologia układu pokarmowego
    2. Fizjologia tkanki tłuszczowej
    3. Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
    4. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu
    5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie człowieka
    6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie człowieka
    7. Regulacja pobierania pokarmu
    8. Regulacja masy ciała
    9. Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny
    10. Funkcje i znaczenie mikrobioty jelitowej
    11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie mikrobioty przewodu pokarmowego
    12. Podstawowe informacje na temat jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka
    13. Żywienie osób aktywnych fizycznie
    14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień naukowych
    15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie człowieka
    16. Genomika żywienia

    Szczegóły produktu
    PZWL
    8380-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 19084-1

    Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

    Algorytmy żywienia dzieci

    Autor: (red.) Suskind D. L., Lenssen P., (red. pol.) Jesz Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 170 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-920-0

    Cena 69,42 zł Cena podstawowa 78,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 5675-1

    Wydawnictwo: WYDAWNICTWO SBM Sp. z o.o.

    Dieta Niski indeks glikemiczny

    Autor: Daria Pociecha Wydanie: 1 - dodruk Rok wyd: 2022 Ilość stron: 192 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-8222-428-3

    Cena 39,95 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 6849-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Dietetyka sportowa

    Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 1180 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5587-0

    Cena 255,60 zł Cena podstawowa 284,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Indeks: 21316-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Nutripsychiatria

    Autor: Ireneusz Chmiel, Dorota Łojko Wydanie: 1 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 492 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23642-7

    Cena 174,60 zł Cena podstawowa 194,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku