
Indeks: 17804-1
Wydawnictwo: Czelej
Ciąża Problemy internisty i kardiologa
Autor: (red.) Dłużniewski M., Grzywanowska-Łaniewska I., Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 362 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7563-172-2
Indeks: 17804-1
Wydawnictwo: Czelej
Autor: (red.) Dłużniewski M., Grzywanowska-Łaniewska I., Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 362 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7563-172-2
Indeks: 18365-1
Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner
Autor: Boiselle P. M., Abbott G. F., McLoud T. C., (red. Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 338 Format: 21,0 x 28,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-729-9 Seria: Przypadki kliniczne
Indeks: 7505-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Członkowscy Anna i Andrzej Wydanie: 2 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 288 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4639-7
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.
Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.
Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Spis treści:
1. Fizjologia układu pokarmowego
2. Fizjologia tkanki tłuszczowej
3.
Regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu
4. Zapotrzebowanie
energetyczne organizmu
5. Rola tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie
człowieka
6. Rola makroelementów, mikroelementów i witamin w organizmie
człowieka
7. Regulacja pobierania pokarmu
8. Regulacja masy ciała
9.
Wpływ sposobu odżywiania na układ immunologiczny
10. Funkcje i znaczenie
mikrobioty jelitowej
11. Czynniki żywieniowe wpływające na kształtowanie
mikrobioty przewodu pokarmowego
12. Podstawowe informacje na temat jakości
żywienia w różnych okresach życia człowieka
13. Żywienie osób aktywnych
fizycznie
14. Wybrane nowości dietetyczne w świetle doniesień
naukowych
15. Alternatywne zamienniki cukru i ich wpływ na zdrowie
człowieka
16. Genomika żywienia
Indeks: 3790-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Wydawnict
Autor: Szłyk E., Cichosz M., Fiipiak-Szok A., Jastrzębska Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 182 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-231-2940-0
Indeks: 20507-1
Wydawnictwo: Medyk
Autor: (red.) Krzystyniak Krzysztof, Klonowska JoannaWydanie: 1Rok wyd: 2020Ilość stron: 142Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-959469-2-9
Indeks: 20560-1
Wydawnictwo: Czelej
Autor: 9red.) Placek WaldemarWydanie: 2Rok wyd: 2022Ilość stron: 358Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-7563-331-3
Indeks: 20964-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Lucyna Ostrowska Wydanie: 2 Rok wyd: 2023 Ilość stron: 424 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-23267-2
Indeks: 21378-1
Wydawnictwo: Medycyna Praktyczna
Autor: Szajewska Hanna, Horvath Andrea Wydanie: 2 Rok wyd: 2024 Ilość stron: 688 Format: 20,5 x 29,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-7430-689-8
Indeks: 4982-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: Gabi Eugster Wydanie: 2 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 128 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65625-95-3
Indeks: 6798-1
Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe
Autor: (red.) Gawęcki JanWydanie: 4Rok wyd: 2023Ilość stron: 716Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-01-22116-4
Indeks: 1100-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (dawniej Akade
Autor: (red.) Brzozowska Anna, Gawęcki Jan Wydanie: 2 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 148 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7160-774-5
Indeks: 2806-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: O. Vanbergen, R. Appleton Wydanie: 4 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 240 Format: 17,5 x 25,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65625-21-2
Indeks: 9540-3
Wydawnictwo: Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego
Autor: Elżbieta Gabrowska, Anna Zmarzły Wydanie: 1 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 104 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-936419-1-8
Indeks: 10352-1
Wydawnictwo: Druk Tur
Autor: Dominik Piotr Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 126 Format: 16,8 x 23,8 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-60197-03-2
Indeks: 4891-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Dronka-Skrzypczak Joanna Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 192 Format: 16,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5571-9
Indeks: 0855-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Wieczorek-Chełmińska Zofia Wydanie: 5 Rok wyd: 1987 Ilość stron: 412 Format: 17,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-1201-5
Indeks: 19516-1
Wydawnictwo: Scientifica
Autor: Spodaryk Mikołaj Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 250 Format: 15,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-936527-7-8
Indeks: 0121-3
Wydawnictwo: Ośrodek Leczenia Nadwagi i Chirurgii Plastycznej
Autor: Piękoś Henryk Wydanie: 1 Rok wyd: 1992 Ilość stron: 170 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka