Książka jest pracą z zakresu metod biooceny żywności pod
kątem jej wartości odżywczej i biodostępności składników pokarmowych. Uwzględnia
główne składniki odżywcze, prezentuje ogólnie metody mikrobiologiczne wymagające
specjalnych warunków.
Spis treści:
I. WSTĘP
II. METODY BIOOCENY ŻYWNOŚCI
- Wprowadzenie
- Podstawy prowadzenia doświadczeń biologicznych
III. METODY BIOOCENY BIAŁKA
- Wprowadzenie
- Charakterystyka metod biooceny białka
IV. METODY BIOOCENY TŁUSZCZÓW
- Wprowadzenie
- Charakterystyka metod biooceny tłuszczów
V. METODY BIOOCENY WĘGLOWODANÓW
- Wprowadzenie
- Charakterystyka metod biooceny węglowodanów
VI. METODY BIOOCENY WITAMIN
- Wprowadzenie
- Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
- Witaminy rozpuszczalne w wodzie
- Metody badań biodostępności witamin z żywności u człowieka
VII. METODY BIOOCENY SKŁADNIKÓW MINERALNYCH
- Wprowadzenie
- Charakterystyka metod biooceny żelaza
- Charakterystyka metod biooceny wapnia
- Charakterystyka metod biooceny magnezu
- Charakterystyka metod biooceny cynku
- Charakterystyka metod biooceny jodu
- Charakterystyka metod biooceny selenu
- Charakterystyka metod biooceny miedzi
- Metody badań biodostępności składników mineralnych z żywności u człowieka
VIII. ZNACZENIE PRAKTYCZNE BIOOCENY SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH