Autor: Bain Crawford A., (red. pol.) Spiechowicz Eugenius Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 156 Format: 20,5 x 29,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 83-89581-14-0
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i
produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w
określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje
zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie
niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach
żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające
powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i
przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli
mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę
realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady
odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym
autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z
redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity
stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości
opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych
wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia
autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest
przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki
żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach
wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem
jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania. Z
recenzji: „Autorzy zamieścili oraz przedyskutowali dogłębnie wiele
wartościowych i żywotnych zagadnień zaczerpniętych zarówno z literatury
specjalistycznej jak i będących efektem ich własnych przemyśleń, a także
bogatego doświadczenia naukowo-badawczego. Poprawnie przetworzone owe
informacje przyczyniły się do uzyskania przejrzystej i logicznej formy opisu
zaprezentowanych w tekście zależności, opatrzonych często trafnym
komentarzem.” Prof. dr hab. Piotr Szefer
Autor: Zaid A., Hughes H. G., Porceddu E., Nicholas F. Wydanie: 1 Rok wyd: 2010 Ilość stron: 358 Format: 15,0 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7583-230-3
Autor: (red.) Maine M., McGilley B. H., Bunnell D. W. Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 536 Format: 17,5 x 24,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-894-4
Autor: (red.) Stein J., (red. pol.) Bronkowska M. Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 154 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7846-088-6
Autor: (red.) Karwowska K., Kunecki M., Zmarzły A. Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 140 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62182-47-3