Monografia jest poświęcona w całości zagadnieniom z dziedziny żywienia
klinicznego.
Zakres merytoryczny niniejszej monografii obejmuje zagadnienia dotyczące
leczenia dietetycznego chorób przewlekłych będących największą bolączką XXI w. W
syntetyczny i przejrzysty sposób przedstawiono postępowanie dietetyczne w
otyłości, chorobach układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz w chorobie
Hashimoto.
Przeanalizowano dylematy dotyczące stosowania diety bezglutenowej oraz diety
low FODMAP w chorobach układu pokarmowego. Nie zabrakło również rekomendacji z
zakresu postępowania w sytuacji wystąpienia alergii i nietolerancji pokarmowych,
a także kompendium wiedzy na temat diety wegetariańskiej.
Przygotowany zbiór artykułów jest skierowany przede wszystkim do internistów,
lekarzy rodzinnych i POZ, a także dietetyków oraz wszystkich innych specjalistów
zainteresowanych przedstawioną tematyką.
Spis Treści:
• Leczenie dietetyczne otyłości – dr inż. Agata Gaździńska
• Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób układu krążenia – mgr Adrian
Kwaśny, dr n. o zdr. Michał Czapla
• Postępowanie dietetyczne w cukrzycy typu 2 – dr n. med. Izabela
Grabowska
• Dieta w chorobie Hashimoto – dr n. o zdr. Anna Rudnicka
• Alergie i nietolerancje pokarmowe u osób dorosłych – Joanna Jurek,
PhD, BSc
• Charakterystyka i zastosowanie diety bezglutenowej – dr hab. Joanna
Myszkowska-Ryciak
• Dieta low FODMAP w zespole jelita drażliwego i zespole przerostu rozrostu
bakteryjnego jelita cienkiego – dr n. med. Martyna Marciniak
• Dieta wegetariańska – co każdy lekarz wiedzieć powinien –
mgr Iwona Kibil