Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i
żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w
programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności.
Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i
produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych
(lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas
pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania.
Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz
podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych
procesów technologicznych.
Spis treści:
Przedmowa
I. CZĘŚĆ PIERWSZA
- Zboża i produkty zbożowe
- Herbata
- Kawa
- Cukier i wyroby cukiernicze
- Miód
- Napoje alkoholowe
- Mleko i przetwory mleczne
- Jaja i przetwory
- Mięso i przetwory mięsne
- Tłuszcze jadalne
- Ryby i konserwy rybne
II. CZĘŚĆ DRUGA
- Ocena żywienia