"Podręcznik stanowi pomoc dydaktyczną w realizacji przedmiotu dietetyka. Poza
klasycznymi dla tego typu publikacji rozdziałami na temat diet klasycznych i
alternatywnych oraz żywienia w najczęściej spotykanych chorobach książka zawiera
informacje dotyczące biodostępności składników odżywczych (...) przedstawia
kulturowe i religijne uwarunkowania odżywiania i stara się przekazać, jak ważne
było od wieków modyfikowanie naszego codziennego jadłospisu w kierunku rozwiązań
prozdrowotnych (...).
Opracowanie zawiera również rozdział omawiający temat z pogranicza nauk o
żywności i nauk o zdrowiu - interakcji leków z żywnością, będący jednym z
najczęściej dyskutowanych problemów współczesnej farmacji."
Ze Wstępu
Spis treści:
- Żywność i jej wartość odżywcza
- Kulturowe i religijne uwarunkowania odżywiania się
- Wybrane diety klasyczne i alternatywne
- Żywienie człowieka w wybranych stanach chorobowych
- Interakcje leków z pożywieniem