• anty

Indeks: 1676-1

Wydawnictwo: Medical Education (dawniej eMKa Media Group)

Psychiatria pod krawatem

Autor: (red.) Dudek Dominika, Rymaszewska Joanna Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 340 Format: 19,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-65191-17-5

Cena 99,00 zł Cena podstawowa 120,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne t. 3

15090-1

Autor: (red.) Gawęcki Jan, Roszkowski Wojciech
Wydanie: 2
Rok wyd: 2023
Ilość stron: 552
Format: 16,5 x 23,5 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-01-22863-7

99,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.
Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.



Spis treści:

I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA

  1. Zdrowie i jego uwarunkowania
  2. Żywność i żywienie a zdrowie
  3. Epidemiologia żywieniowa
  4. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej
  5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie w Polsce
  6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych
  7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji

 

II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA

  1. Żywienie a funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne człowieka
  2. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji
  3. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia
  4. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia
  5. Związku kultury ze sposobem odżywiania się społeczeństwa
  6. Czynniki społeczne a żywność i żywienie 
  7. Psychologiczne determinanty sposobu żywienia

 

III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI

  1. Polityka wyżywienia ludności - obszary działań i narzędzia realizacji
  2. Edukacja żywieniowa
  3. Wegetarianizm i diety niekonwencjonalne w świetle nauki o żywieniu
  4.  Żywność prozdrowotna
  5. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludzkości

 

IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

  1. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny
  2. Bioterroryzm żywnościowy
  3. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym
  4. Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności
  5. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
  6. Żywienie a zdrowie społeczne w XX i XXI wieku

 

Skorowidz

Szczegóły produktu
15090-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 10352-1

Wydawnictwo: Druk Tur

Żywienie zbiorowe

Autor: Dominik Piotr Wydanie: 1 Rok wyd: 2006 Ilość stron: 126 Format: 16,8 x 23,8 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-60197-03-2

Cena 39,90 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 6849-1

Wydawnictwo: PZWL

Dietetyka sportowa

Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 1180 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5587-0

Cena 241,12 zł Cena podstawowa 274,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 5181-1

Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe

Edukacja żywieniowa

Autor: Isobel R.Contento Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 960 Format: 20,5 x 28,5 cm Oprawa: miêkka ISBN: 978-83-01-19857-2

Cena 199,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 20507-1

Wydawnictwo: Medyk

Nowe trendy w dietetyce

Autor: (red.) Krzystyniak Krzysztof, Klonowska JoannaWydanie: 1Rok wyd: 2020Ilość stron: 142Format: 16,5 x 23,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-959469-2-9

Cena 29,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 14682-1

Wydawnictwo: SGGW

Dietoterapia t. 1

Autor: Bawa, Gajewska, Kozłowska, Lange Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 228 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7583-088-0

Cena 39,50 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 11027-1

Wydawnictwo: Help-Med

Żywienie dzieci w zdrowiu i

Autor: (red.) Krawczyński Marian Wydanie: 2 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 302 Format: 16,5 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-933064-9-7

Cena 64,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 5675-1

Wydawnictwo: WYDAWNICTWO SBM Sp. z o.o.

Dieta Niski indeks glikemiczny

Autor: Daria Pociecha Wydanie: 1 - dodruk Rok wyd: 2022 Ilość stron: 192 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: twarda ISBN: 978-83-8222-428-3

Cena 39,95 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Śledź nas na Facebooku