Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.
Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Spis treści:
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA
- Zdrowie i jego uwarunkowania
- Żywność i żywienie a zdrowie
- Epidemiologia żywieniowa
- Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej
- Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie w Polsce
- Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych
- Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji
II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA
- Żywienie a funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne człowieka
- Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji
- Czynniki klimatyczne a sposób żywienia
- Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia
- Związku kultury ze sposobem odżywiania się społeczeństwa
- Czynniki społeczne a żywność i żywienie
- Psychologiczne determinanty sposobu żywienia
III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI
- Polityka wyżywienia ludności - obszary działań i narzędzia realizacji
- Edukacja żywieniowa
- Wegetarianizm i diety niekonwencjonalne w świetle nauki o żywieniu
- Żywność prozdrowotna
- Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludzkości
IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA
- Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny
- Bioterroryzm żywnościowy
- Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym
- Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności
- Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- Żywienie a zdrowie społeczne w XX i XXI wieku
Skorowidz