• Banner

  • NFZ

Indeks: 16221-1

Wydawnictwo: Górnicki Wydawnictwo Medyczne

Badanie w lampie szczelinowej

Autor: Ledford Janice K., Sanders Valerie, (red. pol.) Mi Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 164 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-61257-45-5 Seria: Podstawy Okulistyki

Cena 99,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 17181-1

Wydawnictwo: MedPharm

Choroby serca i układu krążenia

Autor: Galler Claudia, (red. pol.) Wojtylak P., Pluta J., Wydanie: 1 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 144 Format: 16,5 x 21,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62283-73-6 Seria: Opieka farmaceutyczna

Cena 36,00 zł Cena podstawowa 59,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie
Wszystkie bestsellery

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne t. 3

15090-1

Autor: (red.) Gawęcki Jan, Roszkowski Wojciech
Wydanie: 2
Rok wyd: 2023
Ilość stron: 552
Format: 16,5 x 23,5 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-01-22863-7

99,00 zł
Brutto
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie.
Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.



Spis treści:

I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA

  1. Zdrowie i jego uwarunkowania
  2. Żywność i żywienie a zdrowie
  3. Epidemiologia żywieniowa
  4. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej
  5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie w Polsce
  6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych
  7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji

 

II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA

  1. Żywienie a funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne człowieka
  2. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji
  3. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia
  4. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia
  5. Związku kultury ze sposobem odżywiania się społeczeństwa
  6. Czynniki społeczne a żywność i żywienie 
  7. Psychologiczne determinanty sposobu żywienia

 

III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI

  1. Polityka wyżywienia ludności - obszary działań i narzędzia realizacji
  2. Edukacja żywieniowa
  3. Wegetarianizm i diety niekonwencjonalne w świetle nauki o żywieniu
  4.  Żywność prozdrowotna
  5. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludzkości

 

IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

  1. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny
  2. Bioterroryzm żywnościowy
  3. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspekcie międzynarodowym
  4. Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności
  5. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
  6. Żywienie a zdrowie społeczne w XX i XXI wieku

 

Skorowidz

Szczegóły produktu
15090-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 15376-1

Wydawnictwo: Publicat (dawniej Podsiedlik-Raniowski)

Czy wiesz co jesz? Poradnik konsumenta

Autor: Bosacka Katarzyna, Kozłowska-Wojciechowska Małgorz Rok wyd: 2011 Ilość stron: 248 Format: 13,0 x 19,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-245-1852-4

Cena 30,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 8961-3

Wydawnictwo: Edra Urban & Partner

Żywienie w sporcie

Autor: D.Benardot, red. M. Schlegel-Zawadzka, Z. SzygułaWydanie: 1Rok wyd: 2019Ilość stron: 370Format: 21,0 x 27,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-65835-66-6

Cena 79,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 19072-1

Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

Dietetyka i żywienie kliniczne

Autor: Payne Anne, Barker Helen, (red. pol.) Chojnacki Ja Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 324 Format: 20,5 x 29,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-957-6

Cena 132,61 zł Cena podstawowa 149,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 19084-1

Wydawnictwo: Elsevier Urban & Partner

Algorytmy żywienia dzieci

Autor: (red.) Suskind D. L., Lenssen P., (red. pol.) Jesz Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 170 Format: 21,0 x 30,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-920-0

Cena 69,42 zł Cena podstawowa 78,00 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 7408-1

Wydawnictwo: Astrum

Dieta dla wątroby

Autor: Andrew LaughinRok wyd: 2017Ilość stron: 152Format: 15,0 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-64786-18-1

Cena 35,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 5181-1

Wydawnictwo: PWN Wydawnictwo Naukowe

Edukacja żywieniowa

Autor: Isobel R.Contento Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 960 Format: 20,5 x 28,5 cm Oprawa: miêkka ISBN: 978-83-01-19857-2

Cena 199,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku