Hipercholesterolemia Styl życia Dieta Leczenie, jest
uaktualnionym wydaniem książki "Dieta w hipercholesterolemii" W obecnym wydaniu
przedstawiono i szczegółowo omówiono:
Najnowsze wytyczne Europejskiego
Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) oraz Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego
(EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych, w tym hipercholesterolemii. W
oparciu o te wytyczne opracowano wiele tabel podających m.in., jaki wpływ ma
modyfikacja poszczególnych elementów stylu życia na obniżenie stężenia
cholesterolu we krwi; cele leczenia niefarmakologicznego mające na celu
zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; jakie zmiany w diecie wiążą
się z rzadszym występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych.
Specjalny
rozdział poświęcono stanowisku ESC i EAS odnośnie suplementów i żywności
funkcjonalnej wspomagających leczenie dyslipidemii. Zostały omówione:
fitosterole, monakolina i czerwony sfermentowany ryż, błonnik pokarmowy, białko
soi, polikozanol, berberyna, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega‑3.
Przedstawiono także stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję
Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego
dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii
dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce
klinicznej.
Omówiono najważniejsze zagadnienia podane w wytycznych
Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczących kardiologii
sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia.
Przedstawiono specjalne uwagi ESC dotyczące ćwiczeń dla osób z otyłością,
nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią lub cukrzycą i dla osób
starszych.
Dużą wartością jest przedstawienie w formie graficznej
opracowanego specjalnie na potrzeby tej publikacji „Talerza diety w
hipercholesterolemii” i jego omówienie.
Podobnie, jak w poprzednim wydaniu książki:
- omówiono szczegółowo zasady diety w hipercholesterolemii
- podano produkty korzystne i niekorzystne w tej diecie
- zaproponowano całodzienne jadłospisy na 14 dni dla diety 1600 kcal i
podano zawartość w nich wielu składników odżywczych
- zamieszczono przepisy kulinarne z wyliczoną wartością kcal i odżywczą oraz
czasem przygotowania.
Całość opatrzono kolorowymi zdjęciami potraw.