Co nam szkodzi, a co pomaga w pożywieniu? Co i jak jeść, aby zachować zdrowie
na całe życie? Jak skutecznie walczyć z nadwagą i otyłością? Dr Jadwiga Górnicka
radzi, co zrobić, aby jedzenie stało się naszym sprzymierzeńcem w drodze do
zdrowia.
W książce między innymi: skuteczne diety odchudzające i oczyszczające, dieta
antycholesterolowa, cenne właściwości lecznicze soków, serwatki, oleju lnianego,
octu jabłkowego, miodu i innych produktów.
Ponadto 120 przepisów na zdrowe i smaczne potrawy, napoje i herbatki ziołowe
ze szczegółowym opisem przygotowania oraz zdjęciem każdego
dania.
Spis treści:
I. ZDROWE ODŻYWIANIE
- Składniki pokarmowe
- Co i jak jeść?
- Co nam szkodzi w pożywieniu?
- Nadwaga i otyłość
- Cholesterol - przyjaciel czy wróg?
- Czym ugasić pragnienie?
- Gotowanie na parze
- Małe, a niezbędne
- Tajemnicze składniki serwatki
- Sokoterapia - siła świeżych warzyw i owoców
- Magiczny olej lniany
- Cenny olej jabłkowy
- Flawonoidy
- Cenne właściwości produktów pszczelich
II. PRZEPISY
- Dania śniadaniowe
- Przekąski i dodatki
- Zupy
- Dania obiadowe
- Ciasta i desery
- Napoje
- Herbatki ziołowe