Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Książka,
która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku! Co to znaczy zdrowo się
odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne,
one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite
barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach
śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje
zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może
także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących
sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów.
Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak
jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach udziela
porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w
kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów,
które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty
świetność.
Spis treści:
- Przypadki strapionej matki
- Żywność - instrukcja obługi
- Brzydkie wyrazy
- Czym skorupka za młodu nasiąknie
- Jak jem kaszę, nie grymaszę!
- Jak pachnie brokuł?
- Ile mięsa jest w mięsie?
- Zdrów jak ryba?
- Tłuszcze
- Sól
- Bakalie
- Instant karma, czyli produkty błyskawiczne
- Soki i napoje
- Słońce w słoiku, czyli o przetworach
- Czy woda zdrowia doda?
- Leki nie z Bożej apteki
- Żywieniowy recykling
- Zwierzę też człowiek
- Plastik nie jest fantastic
- Rady ogólne