Barbara Jakomowicz Klein w książce DIETA DLA MÓZGU stara się odpowiedzieć na
pytania: czy istnieje ścisły związek między tym co jemy, a wydolnością i
możliwością zahamowania procesów starzenia się naszego mózgu? Czy można pomóc w
utrzymaniu zdolności umysłowych poprzez dostarczanie organizmowi właściwych
witamin i składników mineralnych? Czy stosowanie odpowiedniej diety wpływa na
sprawność naszego umysłu?
Ludzki umysł bywa niedoskonały, często zawodzi. Warto więc czasem popracować
nad jego kondycją. Sposobów na poprawienie koncentracji i usprawnienie procesów
myślowych są tysiące. W swojej książce autorka w formie pytań i odpowiedzi
przystępnie opisała funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, przybliżyła
pojęcia, takie jak pamięć, inteligencja, a także - co najważniejsze przedstawiła
wpływ diety na sprawność umysłu. Tak, tak! Problemy z koncentracją,
nieumiejętność skupienia się, kłopoty ze snem, przygnębienie, a nawet stany
depresyjne mogą być skutkami złego odżywiania się. Co więc zrobić, żeby poprawić
kondycję własnego umysłu? Co jeść, aby usprawnić procesy myślowe i uniknąć
apatii, zmęczenia oraz zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego? Czym
przyprawiać dania, żeby polepszyć własne samopoczucie i ustrzec się
zapominalstwa? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się na kartach tej
książki. Koniecznie do niej sięgnij!
Spis treści:
Wstęp
- Co jeść, aby mózg optymalnie pracował?
- Czy zioła mogą wspomagać umysł?
- Jak inaczej utrzymać mózg w dobrej formie?
- Potrawy poprawiające sprawność umysłu