"Układ merytoryczny poradnika gwarantuje, że Czytelnicy zaczynający
lekturę od krótkiego zapoznania się z aktualną wiedzą teoretyczną, zyskują
podstawy do zrozumienia procesów chorobowych występujących w przebiegu zaburzeń
tolerancji węglowodanów, a następnie otrzymują bardzo konkretne i praktyczne
wskazówki, jak powinni układać swoją dietę, z czego powinny składać się ich
posiłki, a jakich składników powinno być w nich jak najmniej. Dzięki tym
jadłospisom nauka zdrowego żywienia w cukrzycy i w stanie przedcukrzycowym jest
możliwie najprostsza, a także wizualnie przyjemna. Podsumowując, w
swojej kolejnej książce A. Cichocka udowadnia, że właściwe żywienie w
zaburzeniach węglowodanowych jest w zasięgu każdej osoby dotkniętej tymi
problemami zdrowotnymi, a wiedza w tym zakresie może być przekazywana w sposób
rzetelny, na podstawie aktualnych zaleceń ekspertów ze świata diabetologii, a
jednocześnie atrakcyjny dla oka, co znacznie zwiększa szansę trwałego
przyswojenia zdobytych dzięki lekturze „Stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu
2 – dieta i styl życia” informacji i wskazówek." Prof. dr hab. n. med. i
n. o zdr. Leszek Czupryniak
Autor: Klewaniec-Wypychacz Karolina, Wypychacz Marcin Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 360 Format: 16,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5604-4
Autor: Jarosz Mirosław, Kłosiewicz-Latoszek Longina Wydanie: 1 Rok wyd: 2010 Ilość stron: 188 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4215-3 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca