Książka kucharska pokazuje, jak można odżywiać się smacznie, a
jednocześnie z korzyścią dla serca. Jest zachętą do tego, by na co dzień
stosować się do tych łatwych do zapamiętania zasad, mając na uwadze motto "czego
serce zapragnie". Znajduje się w niej prawie 140 przepisów zaczerpniętych z
kuchni śródziemnomorskiej. W książce znajduje się też test ryzyka
wystąpienia chorób układu krążenia.
Książka napisana pod patronatem Fundacji Schweizerische Herzstiftung, która
od lat zabiega o to, aby mniej ludzi zapadało na choroby układu krążenia,
cierpiało i przedwcześnie umierało z ich powodu.
Spis treści:
Wstęp
I. CZĘŚĆ MEDYCZNA
II. ODŻYWIANIE ZDROWE DLA SERCA CHRONI PRZED CHOROBĄ WIEŃCOWĄ
- Miażdżyca jeko główna przyczyna problemów
- Choroba wieńcowa
- Odżywianie a miażdżyca
- Stężenie lipidów we krwi a miażdżyca
- Oleje i tłuszcze w pożywieniu
- Przeciwutleniacze
- "Francuski paradoks"
- Dieta śródziemnomorska
- Jak zastosować te zasady w praktyce?
- Dieta śródziemnomorska widziana z naukowego punktu widzenia (badanie
naukowców z Lyonu)
III. DIETETYKA
- Owoce i warzywa
- Węglowodany
- Tłuszcze i oleje
- Cukier
- Sól kuchenna
- Płyny
- Codzienne odżywianie - wskazówki
- Sposoby przygotowywania posiłków
IV. PRZEPISY
V. DODATEK
- Skorowidz
- Test ryzyka