W poradniku omówiono przyczyny rozwoju chorób układu krążenia i metody ich zapobiegania, zasady prawidłowego żywienia oraz najnowsze dane na temat substancji roślinnych, które skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Zasadniczą część książki stanowią przepisy na śniadania, obiady i kolacje, dostosowane do potrzeb chorych. Przygotowanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków może być łatwe i przyjemne. Zamieszczone w książce przepisy, z podaną wartością odżywczą każdego, oraz wskazówki kulinarne umożliwią osobom chorym i ich rodzinom w skorygowanie złych nawyków żywieniowych. Książka jest bogato ilustrowana.
Spis treści:
- Przedmowa
- Drodzy Czytelnicy!
- Najważniejsze informacje o sercu
- Jak pracuje serce
- Serce - siła napędowa życia
- Naczynia krwionośne
- Czynniki ryzyka w chorobach serca i naczyń krwionośnych
- Zawał serca - najczęstsze przyczyny
- Czynnik ryzyka: nadciśnienie tętnicze
- Czynnik ryzyka: miażdżyca naczyń tętniczych
- Zawał serca - lepiej zapobiegać niż leczyć
- Dobroczynne działanie ruchu
- Ruszamy się zbyt mało
- Rola właściwego odżywiania
- Prawidłowa masa ciała
- Węglowodany w żywieniu zdrowym dla serca
- Tłuszcze w żywieniu zdrowym dla serca
- Białko - ważny składnik odżywczy
- Witaminy i składniki mineralne
- Płyny
- Alkohol i nikotyna - substancje szkodliwe
- Cholesterol - mity i prawda
- Fitosterole - roślinne substancje bioaktywne
- Homocysteina - wróg naczyń krwionośnych
- Ożywcze śniadania
- Słoneczny napój
- Koktajl na przebudzenie
- Koktajl z owoców południowych
- Domowe muesli z ziarnem pszenicy
- Bananowe muesli z bitą pianą
- Muesli ziołowe
- Rożki śniadaniowe
- Surówka jabłkowo-marchewkowa Śniadaniowa przekąska: kanapka pro-aktiv
- Pasta warzywna
- Pasta śledziowa
- Pożywne obiady
- Zupa z kluseczkami z żytniej mąki
- Kolorowy suflet z grysikiem kukurydzianym
- Zupa marchewkowa z rzeżuchą
- Gazpacho (zupa warzywna na zimno) z pikantnymi grzankami
- Kluski wstążki ze szpinakiem
- Pasta e fagioli
- Danie jednogarnkowe z kapusty włoskiej i fasoli
- Cebulki nadziewane
- Tort z pora
- Lasagne z farszem serowo-zbożowym
- Paella warzywna
- Wieprzowina na sposób orientalny
- Papryka nadziewana
- Białe i zielone szparagi z wiosennym winegretem
- Ryba z patelni po szegedyńsku
- Roladki z boćwiny z pikantnym nadzieniem marchwiowo-żytnim
- Lekkie kolacje
- Sałatka serowa
- Peppo
- Sałatka z fenkułu (kopru włoskiego) i pomarańczy
- Pieczarki z figami na roszpunce warzywnej
- Melon z fasolką adzuki
- Sałatka z brokułów
- Sałatka z bakłażanów
- Sałatka z kapusty kiszonej i świeżej z gruszkami
- Pasta z ciecierzycy
- Serek harceński w tradycyjnej marynacie
- Krem awokadowy
- Pate z czerwonej soczewicy
- Pasta do smarowania z kiełkami
- Kanapka z szynką
- Wędzona makrela na czarnym chlebie
- Zapiekanka z fenkułu (kopru włoskiego) z ziołami
- Kapusta faszerowana jarska
- Słodkie smakołyki do przegryzania
- Szarlotka z polewą
- Placek z owocami
- Babeczki (muffiny) z marchewki
- Biszkopt z masą z jogurtu i muesli
- Suflet jabłkowo-twarogowy
- Tropikalna mieszanka owocowa
- Skorowidz potraw