Choroby autoimmunologiczne to takie, w których w wyniku różnych czynników
środowiskowych, stresu czy nieprawidłowego stylu życia dochodzi do zaburzeń
układu odpornościowego. Organizm zaczyna rozpoznawać własne komórki jako obce i
je niszczyć. Skala problemu jest poważna i dotyczy coraz większej liczby osób.
Do chorób tych zalicza się m.in.:
Jeśli stwierdzono u Ciebie lub u Twoich bliskich chorobę
autoimmunologiczną, koniecznie przeczytaj tę książkę. Niezależnie od tego, czy
diagnoza padła niedawno, czy chorujesz od lat, z pewnością zastanawiasz się, co
mogłoby ci pomóc, i szukasz metod, które zminimalizują skutki choroby oraz
wesprą farmakoterapię. Dużo się mówi o różnych dietach, ale często informacje
są sprzeczne. Naturalne jest więc, że masz wiele pytań: Czy jakakolwiek dieta
ma sens? Czy istnieje taka, która jest najbardziej właściwa dla danej choroby?
Jak możemy wpływać na zdrowie jelit? Co wprowadzić do diety, żeby była
zbilansowana i urozmaicona, a co z niej wyeliminować? Krótko mówiąc, co jeść,
by czuć się lepiej? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w tej
publikacji. Ten praktyczny poradnik przeprowadzi cię przez cały proces
wdrażania zmian w codziennym menu, pokazując nie tylko wynikające z tego
korzyści, lecz także problemy, pułapki i wszelkie trudności, z którymi wiąże
się wprowadzanie diety eliminacyjnej. Pomocne okażą się z pewnością tabele
zamienników, praktyczne wskazówki i przepisy na pyszne potrawy, które z
łatwością przygotujesz w domu.
Trzy kroki prawidłowej diety
eliminacyjnej:
KROK 1. DIAGNOSTYKA I KONSULTACJA
Jakie badania
diagnostyczne warto wykonać przed rozpoczęciem diety? Czy warto skonsultować
się z dietetykiem? Jak wybrać dietetyka i jak powinna przebiegać
wizyta?
KROK 2. EDUKACJA
Dlaczego ważne jest to, żeby zdobyć
wiedzę przed rozpoczęciem diety? Jak zweryfikować dietetyczne mity? Gdzie
szukać wiarygodnych informacji? Własna „baza wiedzy” – dlaczego warto się
jej trzymać? KROK 3. ELIMINACJA I UROZMAICENIE
Jak prawidłowo
przeprowadzić eliminację i urozmaicić posiłki?
Czy jesteś gotowy na
pierwszy krok, żeby przejść na dietę szytą na miarę? Jeśli tak, to do
dzieła!
Autor: Jarosz M., Dzieniszewski J. Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 108 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4496-6 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca