Autorka jest dietetykiem medycznym, specjalistą do spraw żywienia. W latach
2004-2008 była konsultantem w poradni endokrynologicznej Instytutu Centrum
Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Od 2009 roku prowadzi w Łodzi własną poradnię
dietetyczną.
W książce w sposób kompleksowy przedstawiono problem niedożywienia,
pojawiający się u przewlekle chorych w okresie hospitalizacji i po jego
zakończeniu. Autorka omawia przyczyny niedożywienia oraz sposoby jego
rozpoznania, a także sposoby leczenia poprzez stosowanie odpowiedniej diety. W
publikacji czytelnicy znajdą charakterystykę diet specjalnych i
przemysłowych.
Książka adresowana jest do lekarzy oraz do wszystkich osób uczestniczących w
opiece nad przewlekle chorym w czasie i po hospitalizacji.
Spis treści:
- Ogólne informacje o niedożywieniu
- Wskazówki dietetyczne w wybranych dolegliwościach występujących u chorych
niedożywionych
- Główne składniki diety w niedożywieniu
- Dieta w niedożywieniu
- Diety specjalne
- Zastosowanie gotowych diet przemysłowych u pacjenta z niedożywieniem
- Leczenie żywieniowe drogą przewodu pokarmowego
- Żywienie dojelitowe (enteralne) w wybranych jednostkach chorobowych
- Żywienie dojelitowe w warunkach domowych - HEN (Home Enteral Nutrition)