• anty

Indeks: 19483-1

Wydawnictwo: Alfa-medica press

EKG jasno i zrozumiale

Autor: Houghton Andrew R., Gray David Wydanie: 4 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 312 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7522-125-1

Cena 44,00 zł
Więcej
W magazynie
Wszystkie bestsellery

Dietetyka kobiet i mężczyzn

21342-1
  • Autor: Lucyna Ostrowska

  • Wydanie: 1

  • Rok wyd: 2024

  • Ilość stron: 630

  • Format: 16,5 x 23,5 cm

  • Oprawa: miękka

  • ISBN: 978-83-01-23876-6

138,00 zł
121,44 zł
Brutto
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 138,00 zł
Ilość

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Opis

„Dietetyka kobiet i mężczyzn” to unikatowa publikacja przedstawiająca zalecenia żywieniowe uwzględniające różnice między płciami, w tym również w występowaniu chorób u obu płci.

W książce omówiono – w kontekście żywienia – choroby występujące częściej wśród kobiet, takie jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, osteoporoza i zespół jelita drażliwego, oraz choroby dotykające częściej mężczyzn, takie jak dna moczanowa, stłuszczeniowa choroba wątroby związana z zaburzeniami metabolicznymi czy choroba refluksowa przełyku.

Dodatkowo autorki, mające dużą praktykę kliniczną i na co dzień pracujące z pacjentami, przekazują wiedzę na temat wpływu żywienia na płodność, profilaktyki żywieniowej w zaćmie i jaskrze oraz żywienia w najczęstszych chorobach skóry i chorobach układu sercowo-naczyniowego. Opisano również szczegółowo zasady żywienia osób w starszym wieku, uwzględniając zarówno procesy fizjologiczne starzenia się organizmu, jak i najczęstsze stany chorobowe, takie jak niedożywienie czy otyłość z często towarzyszącą jej w tym wieku sarkopenią. Ponadto w książce przedstawiono interakcje między lekami a żywnością, formułując praktyczne zalecenia dla osób zażywających leki.

Podręcznik „Dietetyka kobiet i mężczyzn” przeznaczony jest dla studentów dietetyki i innych kierunków medycznych oraz specjalistów zajmujących się tematyką żywienia. Klarowna struktura, aktualna treść i praktyczne materiały dodatkowe.

Spis treści:

CZĘŚĆ I
1. Wprowadzenie. Współczesne problemy zdrowotne społeczeństwa żyjącego w XXI wieku i możliwość zapobiegania im z wykorzystaniem metod niefarmakologicznych
2. Sposób żywienia a płodność
3. Żywienie w ciąży i laktacji
4. Żywienie w endometriozie
5. Żywienie w okresie menopauzy
6. Żywienie w okresie andropauzy
7. Żywienie osób w starszym wieku
8. Dieta dla zdrowego mózgu. Wpływ diety na zdrowie psychiczne
9. Zalecenia żywieniowe w profilaktyce wybranych chorób oczu
10. Żywienie w wybranych chorobach skóry
11. Dieta przeciwzapalna w chorobach układu sercowo-naczyniowego
CZĘŚĆ II
12. Zalecenia żywieniowe w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób o zwiększonej zapadalności wśród mężczyzn
13. Zalecenia żywieniowe w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób o zwiększonej zapadalności wśród kobiet
Skorowidz

Szczegóły produktu
PZWL
21342-1
16 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: 14693-1

Wydawnictwo: Uniwersytet Rzeszowski

Ocena żywności i żywienia

Autor: (red.) Zin Marek Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 344 Format: 16,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7338-490-3

Cena 35,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 14717-1

Wydawnictwo: MedPharm

Dietetyka oparta na dowodach

Autor: (red.) Poniewierka Elżbieta Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 252 Format: 16,5 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7846-039-8

Cena 79,00 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 7185-1

Wydawnictwo: PZWL

Medycyna stylu życia

Autor: Daniel Śliż, Artur Mamcarz Wydanie: 1 - dodruk Rok wyd: 2022 Ilość stron: 502 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5513-9

Cena 157,52 zł Cena podstawowa 179,00 zł
Więcej
W magazynie

Śledź nas na Facebooku