Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu
człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i
stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej
dietetyki.
W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet
niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety
tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono
zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i
karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja
zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży,
zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z
pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów
chorujących onkologicznie.
Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów
Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków,
a także lekarzy wielu specjalności.
Spis treści:
1. Znaczenie żywienia we współczesnym świecie
2. Możliwości
wykorzystania w dietetyce nutrigenetyki i nutrigenomiki
3. Współczesny
wegetarianizm i weganizm
4. Diety niekonwencjonalne
5. Żywienie w
sporcie
6. Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej
7. Żywienie dziecka
w alergii i nadwrażliwości pokarmowej
8. Zaburzenia odżywiania się –
perspektywa psychodietetyczna
9. Żywienie pacjentów poddawanych
chirurgicznemu leczeniu otyłości
10. Żywienie w chorobach nowotworowych
11. Leczenie żywieniowe oraz możliwości interwencji żywieniowej u chorego
12. Żywienie osób w starszym wieku
13. Żywienie w chorobach
psychicznych