• Banner

  • NFZ

Wszystkie bestsellery
Dietetyka kompendium
  • Dietetyka kompendium

Dietetyka kompendium

9404-1
  • Autor: Lucyna Ostrowska
  • Wydanie: 1
  • Rok wyd: 2020
  • Ilość stron: 422
  • Format: 16,5 x 23,5 cm
  • Oprawa: miękka
  • ISBN: 978-83-200-6150-5
  • 159,00 zł
    139,92 zł
    Brutto
    Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 159,00 zł
    Ilość
    Obecnie brak na stanie

     

    Zasady dostawy

     

    Zasady zwrotu

    Opis

    Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki.
    W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie.
    Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjalności.

    Spis treści:

    1. Znaczenie żywienia we współczesnym świecie
    2. Możliwości wykorzystania w dietetyce nutrigenetyki i nutrigenomiki
    3. Współczesny wegetarianizm i weganizm
    4. Diety niekonwencjonalne
    5. Żywienie w sporcie
    6. Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej
    7. Żywienie dziecka w alergii i nadwrażliwości pokarmowej
    8. Zaburzenia odżywiania się – perspektywa psychodietetyczna
    9. Żywienie pacjentów poddawanych chirurgicznemu leczeniu otyłości
    10. Żywienie w chorobach nowotworowych
    11. Leczenie żywieniowe oraz możliwości interwencji żywieniowej u chorego
    12. Żywienie osób w starszym wieku
    13. Żywienie w chorobach psychicznych

    Szczegóły produktu
    PZWL
    9404-1
    16 innych produktów w tej samej kategorii:

    Indeks: 3033-1

    Wydawnictwo: PZWL

    English for Dietetics

    Autor: Gorbacz-Gancarz B., Ostrowska L., Stefańska E. Wydanie: 1 Rok wyd: 2016 Ilość stron: 324 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5133-9

    Cena 144,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 6849-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Dietetyka sportowa

    Autor: Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzys Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 1180 Format: 16.5 x 23.5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5587-0

    Cena 255,60 zł Cena podstawowa 284,00 zł
    Więcej
    Obecnie brak na stanie

    Indeks: 21742-1

    Wydawnictwo: PZWL

    Dieta przeciwtrądzikowa

    Autor: Małgorzata Różańska Wydanie: 1 Rok wyd: 2025 Ilość stron: 254 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-24597-9

    Cena 69,00 zł
    Więcej
    W magazynie

    Śledź nas na Facebooku