W publikacji uwzględniono najnowsze standardy obowiązujące w wykonywaniu
diagnostyki laboratoryjnej w celu rozpoznania lub potwierdzenia danej
jednostki chorobowej.
Autorzy przedstawili podstawowe wiadomości o głównych jednostkach
chorobowych, w których dietetyk powinien modyfikować zalecenia żywieniowe. W
każdym rozdziale będzie zawarta definicja danej jednostki chorobowej,
możliwości wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki tej choroby
(ewentualnie potwierdzenie jej rozpoznania) i zasady interpretacji wyników
badań (norma, co oznacza wynik poniżej normy i powyżej normy) oraz zalecenia,
jak te wiadomości wykorzystać w doborze i modyfikacji diety.
Spis treści:
I. WSTĘP
1. Materiał do badań laboratoryjnych
2. Wpływ czynników
przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego
3. Interpretacja wyniku
badania laboratoryjnego
II. DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA WYBRANYCH CHORÓB I
STANÓW KLINICZNYCH
4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
5.
Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej
6. Niedobory żywieniowe
7.
Niedożywienie
8. Otyłość
9. Zaburzenia odżywiania
10. Choroby
metaboliczne
11. Choroby układu sercowo-naczyniowego
12. Choroby układu
pokarmowego
13. Choroby układu moczowego
14. Choroby tarczycy
SKOROWIDZ