W publikacji uwzględniono najnowsze standardy obowiązujące w  wykonywaniu  
diagnostyki laboratoryjnej w celu rozpoznania lub potwierdzenia  danej 
 jednostki  chorobowej.
Autorzy przedstawili podstawowe wiadomości o głównych jednostkach  
 chorobowych, w których dietetyk powinien modyfikować zalecenia żywieniowe. W  
 każdym rozdziale będzie zawarta definicja danej jednostki chorobowej,  
możliwości  wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki tej choroby  
(ewentualnie  potwierdzenie jej rozpoznania) i zasady interpretacji wyników  
badań (norma, co  oznacza wynik poniżej normy i powyżej normy) oraz zalecenia,  
jak te wiadomości  wykorzystać w doborze i modyfikacji diety.
Spis treści:
I. WSTĘP 
1. Materiał do badań laboratoryjnych 
2. Wpływ czynników  
przedanalitycznych na wynik badania laboratoryjnego 
3. Interpretacja wyniku  
badania laboratoryjnego 
II. DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA WYBRANYCH CHORÓB I  
STANÓW KLINICZNYCH 
4. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej 
5.  
Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej 
6. Niedobory żywieniowe 
7.  
Niedożywienie 
8. Otyłość 
9. Zaburzenia odżywiania 
10. Choroby  
metaboliczne 
11. Choroby układu sercowo-naczyniowego 
12. Choroby układu  
pokarmowego 
13. Choroby układu moczowego 
14. Choroby tarczycy   
SKOROWIDZ