Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka.
Liczbą zachorowań na osteoporozę systematycznie wzrasta. Przyczyniają się do
tego niezdrowy tryb życia, przede wszystkim nieprawidłowy sposób żywienia, a
także brak lub zbyt małe natężenie aktywności fizycznej oraz palenie tytoniu.
Działania profilaktyczne, między innymi systematyczny wysiłek fizyczny oraz
właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć
szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej
czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i
witaminy D - składników niezbędnych do budowy kości.
W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku
wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Dużą część
książki stanowią właściwie zbilansowane jadłospisy.
Spis treści:
Wstęp
- Co rozumiemy przez osteoporozę
- Częstość występowania osteoporozy
- Przyczyny osteoporozy
- Objawy kliniczne, diagnostyka, rozpoznanie
- Zasady prewencji osteoporozy
- Podstawowe zasady leczenia osteoporozy
- Szczegółowe zalecenia żywieniowe w leczeniu osteoporozy
- Praktyczne wskazówki do samooceny ryzyka rozwoju osteoporozy
- Jadłospisy zalecane przy zapobieganiu osteoporozie
- Jadłospisy zalecane przy leczeniu osteoporozy
Piśmiennictwo