Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej
kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały
ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko
odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem
termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy
kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki
pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem
"superpokarmów", wspomagających leczenie alergii. Choroba nie musi skazywać
alergika na rodzinną alienację kulinarną - przeciwnie - może stać się bodźcem
dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że
odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania - smakowite,
różnorodne i kolorowe.