Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede
wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: zwiększone stężenie cholesterolu
we krwi, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu,
kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i stawów, ból
kręgosłupa, zadyszka, duszność, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz
zwiększone ryzyko zgonu. Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o
wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po
uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i
zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć
i mieć przyjemność z jedzenia.
Spis treści:
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
- Dieta niskoenergetyczna (wg IŻŻ)
- Dieta oczyszczająca niskoenergetyczna (około 600 kcal - 2510 kJ)
- Dieta niskoenergetyczna niskoglikemiczna
- Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich
ilością
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
- Wybrane potrawy niskoenergetyczne
- Przepisy
Piśmiennictwo
Alfabetyczny spis potraw