Książka Wolni od glutenu doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty,
profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela
Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie,
przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia,
jak również objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców.
Ten przełomowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc zarówno dla tych, którzy
dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających
się z problemem glutenu oraz dla każdego, kto podejrzewa, że gluten ma negatywny
wpływ na jego życie.
Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych
mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne, a także
zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie
decyzji najlepszych dla siebie samych oraz dla członków ich rodzin.
W
książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy
zamglenie umysłu jak również na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi
spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię. Inne szczególnie warte
uwagi fragmenty omawiają::
- Różnice między celiakią, nadwrażliwością na
gluten i alergią na pszenicę
- Najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia
sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku
-
Praktyczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać informacje
na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych
źródeł glutenu
- Psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę
chorego
- Przełomowe badania dotyczące profilaktyki i leczenia
- Godne
zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy
-
Przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, stosowane w domu
doktora Fasano