Indeks: 17893-1
Wydawnictwo: Górnicki Wydawnictwo Medyczne
Badania obrazowe w okulistyce
Autor: Wolffsohn J. S., (red. pol.) Wylęgała Edward Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 158 Format: 12,0 x 18,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-61257-78-3
Indeks: 17893-1
Wydawnictwo: Górnicki Wydawnictwo Medyczne
Autor: Wolffsohn J. S., (red. pol.) Wylęgała Edward Wydanie: 1 Rok wyd: 2013 Ilość stron: 158 Format: 12,0 x 18,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-61257-78-3
Indeks: 19483-1
Wydawnictwo: Alfa-medica press
Autor: Houghton Andrew R., Gray David Wydanie: 4 Rok wyd: 2014 Ilość stron: 312 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7522-125-1
Indeks: 6935-1
Wydawnictwo: Wydawnictwa Akcydensowe
Rok wyd: 2005 Ilość stron: 50 Format: 20,5 x 29,5 cm Oprawa: twarda
Indeks: 5580-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Shaw WilfredWydanie: 1Rok wyd: 1985Ilość stron: 540Format: 21,0 x 30,0 cmOprawa: twardaISBN: 83-200-0763-1
Indeks: 13592-1
Wydawnictwo: Czelej
Autor: Denniston Alastair K. O., Murray Philip I., (red. Wydanie: 1Rok wyd: 2009Ilość stron: 676Format: 11,5 x 20,5 cmOprawa: miękkaISBN: 83-60608-58-8Seria: Podręczników oksfordzkich
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała.
W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania).
Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI
ŻYWIENIE
Trawienie i przemiana materii
Reakcja organizmu na wysiłek
fizyczny
Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności
fizycznej
Biochemia wysiłku fizycznego
Bilans energetyczny
Planowanie
aktywności fizycznej
Budowa i skład ciała
Żywienie, wysiłek fizyczny i
geny
Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany)
Wartość
odżywcza produktów spożywczych
Witaminy w żywieniu osób aktywnych
fizycznie
Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych
Woda i
elektrolity w czasie wysiłku fizycznego
Wpływ diety na równowagę
kwasowo-zasadową organizmu
Żywienie, wysiłek fizyczny i układ
odpornościowy
Wolne rodniki w wysiłku fizycznym
Zaburzenia przewodu
pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców
Mikrobiota jelitowa a
wysiłek fizyczny
Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe
Zaburzenia
odżywiania
Alkohol a sport
DIETETYKA
Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
Przygotowanie do
wysiłku
Regeneracja powysiłkowa
Strategie żywieniowe wpływające na masę i
skład ciała – redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej
Żywienie
dzieci i młodzieży uprawiającej sport
Kobieta sportowiec
Sportowiec z
cukrzycą
Sportowiec wegetarianin
Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób
przewlekłych
Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych
Dieta w
profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców
Dieta w profilaktyce i
leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców
Psychologia i
odżywianie
Psychologia i odżywianie – ograniczenia w procesie redukcji masy
ciała
SUPLEMENTY DIETY
Suplementy diety w sporcie
Suplementacja i żywienie, a doping
PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI
Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego
Kalorymetria
pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego
Metody oceny sposobu
żywienia
Metody oceny stanu odżywienia
Monitoring medyczny
sportowców
Poradnictwo dietetyczne – rola dietetyka sportowego
Dieta osób
aktywnych
Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach
sportowych
Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy
mięśniowej
Ciekawostki żywieniowe
Indeks: 4488-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Danuta Gajewska,Iwona Kibil Wydanie: 2 Rok wyd: 2023 Ilość stron: 424 Format: 16.5x20.5cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-01-22543-8
Indeks: 20071-1
Wydawnictwo: Uniwersytet Jagielloński
Autor: Temple Nicola Wydanie: 1 Rok wyd: 2021 Ilość stron: 304 Format: 15,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-233-5061-3
Indeks: 4891-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Dronka-Skrzypczak Joanna Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 192 Format: 16,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-5571-9
Indeks: 19795-1
Wydawnictwo: Zwierciadło
Autor: dr Stolińska HannaWydanie: 1Rok wyd: 2021Ilość stron: 350Format: 16,5 x 22,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-8132-271-3
Indeks: 15688-1
Wydawnictwo: Literat
Autor: Praca zbiorowa Wydanie: 2 Rok wyd: 2017 Ilość stron: 32 Format: 14,5 x 21,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-8114-103-1 Seria: Porady lekarza rodzinnego
Indeks: 7509-1
Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece
Autor: Pedre VincentWydanie: 1Rok wyd: 2019Ilość stron: 424Format: 14,5 x 20,5 cmOprawa: miekkaISBN: 978-83-66234-93-2
Indeks: 4475-3
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 256 Format: 16,5 x 12,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3616-9
Indeks: 3954-1
Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
Autor: Massimo Pandiani Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 180 Format: 13.0 x 21.0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-66067-07-3
Indeks: 17237-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Przygoda Beata, Wydanie: 3 Rok wyd: 2011 Ilość stron: 320 Format: 17,0 x 12,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4303-7
Indeks: 6860-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Schwarz Gaby, Carlsson Sonja Wydanie: 1 Rok wyd: 2003 Ilość stron: 164 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-200-2799-3
Indeks: 16095-1
Wydawnictwo: RM
Autor: Statham Bill Wydanie: 2 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 160 Format: 13,0 x 19,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7773-034-8
Indeks: 7634-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan Wydanie: 1 Rok wyd: 2012 Ilość stron: 158 Format: 14,5 x 20,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4556-7 Seria: Instytut Żywności i Żywienia zaleca
Indeks: 10146-1
Wydawnictwo: PZWL
Autor: Szustakowska-Chojnacka Maria Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 492 Format: 17,0 x 24,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-4951-0
Indeks: 19908-1
Wydawnictwo: SBM
Autor: Pociecha DariaWydanie: 1Rok wyd: 2021Ilość stron: 192Format: 17,0 x 24,5 cmOprawa: twardaISBN: 978-83-66325-88-3
Indeks: 1073-1
Wydawnictwo: FHU Medica
Autor: Kurdziel Grzegorz Wydanie: 2 Rok wyd: 2003 Ilość stron: 120 Format: 21,0 x 14,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 83-901516-3-4
Indeks: 20659-1
Wydawnictwo: Medycyna Praktyczna
Autor: Heller MarlaWydanie: 1Rok wyd: 2021Ilość stron: 208Format: 20,0 x 14,0 cmOprawa: miękkaISBN: 978-83-7430-396-5