Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki,
leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych
dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili
zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania
pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych
(żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób
starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca,
otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu
pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki,
nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych,
chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego
(mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia
klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy
praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem
żywieniowym.
Autor: (red.) Januszewicz Paweł, Socha Piotr, Mazur Artur Wydanie: 1 Rok wyd: 2009 Ilość stron: 178 Format: 16,0 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7338-462-0
Autor: Maja Anuszkiewicz, Katarzyna Brzezgoń-Dzięcioł
Wydanie: 1
Rok wyd: 2009
Ilość stron: 128
Format: 17,0 x 24,0 cm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-61777-00-7
Autor: (red.) Karwowska K., Kunecki M., Zmarzły A. Wydanie: 1 Rok wyd: 2015 Ilość stron: 140 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-62182-47-3