Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki,
leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych
dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili
zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania
pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych
(żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób
starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca,
otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu
pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki,
nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych,
chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego
(mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia
klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy
praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem
żywieniowym.
Autor: (red.) Jarosz Mirosław, Bułhak-Jachymczyk Barbara Wydanie: 1 Rok wyd: 2008 Ilość stron: 464 Format: 16,5 x 23,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-200-3421-9
Autor: (red.) Maine M., McGilley B. H., Bunnell D. W. Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 536 Format: 17,5 x 24,5 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7609-894-4