Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki,
leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych
dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili
zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania
pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych
(żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób
starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca,
otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu
pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki,
nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych,
chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego
(mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia
klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy
praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem
żywieniowym.
Autor: Bednorz W., Biernat, J., Bronkowska M. Wyka J. Wydanie: 1 Rok wyd: 2018 Ilość stron: 246 Format: 17,0 x 24,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-7846-095-4
Autor: (red.) Jankowski M., Kłęk S. Jeziorski A. Wydanie: 1 Rok wyd: 2019 Ilość stron: 284 Format: 15,0 x 23,0 cm Oprawa: miękka ISBN: 978-83-66311-26-8