Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z
pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na
cukrzycę) "zdrowo" znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska
przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze
"słodkimi ludźmi" - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar
terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz: przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy,
dania główne, desery i kolacje, przepisy na dania wegetariańskie, mięsne,
rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle, propozycje dań prostych, łatwych do
zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia, wyliczone
dla każdej potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i
białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność, porady dotyczące racjonalnego
odżywiania się w cukrzycy typu 2, wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i
kaloryczność potrawy
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2.
Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i
sylwetkę.
Spis treści:
Cukrzyca. I co dalej?
ABC szczęśliwego diabetyka
Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć?
Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie
I. PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ
- Przepisy podstawowe
- Jajka
- Pasty
- Lekko i pożywnie
- Wypieki
- Ryby
- Warzywa
- Sałatki
- Zupy
- Dania mięsne
- Dania dla wegetarian
- Ryby i owoce morza
- Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki
- Małe co nieco, czyli desery