W każdej polskiej rodzinie jest przynajmniej jedna osoba, u której wykryto 
cukrzycę, a u następnych osób zostanie ona wykryta w najbliższych kilku latach. 
Jest to schorzenie przewlekłe, które nie daje wczesnych sygnałów ani objawów. 
Diagnozuje się je wtedy, gdy stężenie cukru we krwi w pomiarach na czczo i po 
posiłku odbiega od fizjologicznych wartości. metod zapobiegania i leczenia tej 
choroby jest kilka. Na początku może to być tylko mniejsze spożycie cukrów łatwo 
przyswajalnych, w zaawansowanym stadium – dieta i leki obniżające stężenie cukru 
we krwi lub dieta i iniekcje insuliny. W tej chorobie cukier, niestety, nie 
krzepi.
Autorzy w przystępny sposób starali się przekazać najważniejsze informacje 
nie tylko o istocie cukrzycy, jej przyczynach, powikłaniach oraz metodach 
leczenia farmakologicznego, lecz także o tym, jak należy się prawidłowo odżywiać 
już po ujawnieniu się choroby. Wiedza na ten temat ułatwi każdemu choremu 
przyzwyczajenie się do koniecznych ograniczeń i zaakceptowanie ich. Pacjenci z 
dobrze uregulowaną cukrzycą to osoby w pełni sprawne, wykonujące swoje codzienne 
obowiązki zawodowe i społeczne, realizujący swoje pasje. Warto więc o swojej 
chorobie wiedzieć jak najwięcej!
Spis treści:
  - Cukrzyca jako choroba przewlekła
- Farmakoterapia cukrzycy
- Ogólne zasady żywienia chorych na cukrzycę
- Niedobory witamin i składników mineralnych, które mogą się ujawnić u 
  chorych na cukrzycę i uzasadnienie ewentualnej suplementacji diety
- Charakterystyka głównych grup produktów spożywczych w diecie chorych na 
  cukrzycę
- Interakcje między lekami przeciwcukrzycowymi a składnikami pożywienia i 
  suplementów diety
- Psychologiczne uwarunkowania leczenia cukrzycy
- Cukrzyca a aktywność fizyczna
- Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia w trakcie leczenia 
cukrzycy