Cały cywilizowany świat już dawno wie, że nadmierne spożycie tłuszczów
zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczenie błonnika i witamin prowadzą do
miażdżycy, nadciśnienia, zawału serca i zakrzepicy krwi. A my? My przodujemy w
statystyce umieralności na choroby krążenia i nowotwory. Każdy moment jest
dobry, aby podjąć decyzję, że chcemy żyć zdrowiej, a więc dłużej! A na to jest
jedna rada: zmienić radykalnie sposób żywienia. I nie chodzi tu wcale o to, aby
się głodzić i męczyć wymyślnymi dietami. Po prostu trzeba jeść inaczej. W tej
książce dajemy wam gotową "receptę".
Spis treści:
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
- Zapotrzebowanie energetyczne
- Składniki pokarmowe
- Zdrowotna ocena jakości produktów spożywczych
- Profilaktyka i leczenie dietetyczne w niektórych chorobach układu
krążenia
- Ważniejsze produkty spożywcze zapobiegające chorobom układu krążenia
- Wybrane zagadnienia z technologii sporządzania potraw
- Zasady racjonalnego żywienia
- Przykłady tygodniowych jadłospisów
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
- Napoje
- Chleb domowy
- Dodatki do pieczywa
- Zupy
- Dodatki do zup
- Potrawy z mięsa cielęcego, wołowego, drobiu i ryb
- Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
- Potrawy jarskie
- Potrawy z warzyw i ziemniaków
- Sosy
- Desery i wypieki domowe