Dieta w chorobach nerek przed dializą to przewodnik i poradnik, który w
oparciu o najnowsze wytyczne dietetyczne opracowane na podstawie aktualnych
źródeł naukowych, pozwoli zaplanować plan żywieniowy dopasowany do stopnia
zdiagnozowanej choroby. Publikacja przedstawia zalecenia dietetyczne,
pozwalające kontrolować spożycie składników odżywczych, mogące wpływać na
funkcjonowanie nerek. Zawiera jasne wytyczne, które można łatwo zastosować w
codziennym planowaniu posiłków, szczegółowe sugestie dotyczące odżywiania oraz
porady dotyczące stylu życia, które ułatwią przestrzeganie diety przyjaznej dla
nerek. Stanowi cenne źródło wiedzy, głównie dla pacjentów z Przewlekłą Chorobą
Nerek (PChN) w okresie leczenia zachowawczego (przed dializą,) a także dla osób
z ich otoczenia - rodziny, opiekunów. Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla
lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety dla chorych.