Poradnik przygotowany przez doświadczoną technolog żywienia i 
 dietetyczkę. Książka zawiera informacje o 100 popularnych roślinach 
 powszechnie stosowanych w kuchni. Autorka opisuje owoce krajowe i  egzotyczne, 
warzywa, zioła lecznicze i przyprawy, które odgrywają  znaczną rolę w żywieniu 
człowieka i mają wpływ na jego 
zdrowie 
(niektóre z nich przeciwdziałają powstawaniu chorób lub wspomagają ich 
 leczenie). Nie zapomina też o używkach, takich jak: kawa, herbata,  kakao. 
Książka zawiera również ponad 900 przepisów na smaczne potrawy:  zupy, dania 
główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury 
pochodzące z kuchni polskiej i różnych krajów świata. A w  tabelach są zebrane 
informacje o zawartości składników odżywczych w  różnych roślinach i przetworach 
oraz zalecane normy żywieniowe.