W książce omówiono m.in. uwarunkowania prawne jakości i bezpieczeństwa
zdrowotnego produktów ogrodniczych oraz wymagania dotyczące jakości handlowej
owoców i warzyw, roślin ozdobnych, materiału siewnego i szkółkarskiego.
Scharakteryzowano też metody i systemy zapewnienia jakości produktów
ogrodniczych, w tym GAP, GMP, GHP, integrowaną produkcję, produkcję ekologiczną,
system HACCP, identyfikowalność, normę ISO 22000, standardy handlowe GlobalGAP,
IFS, BRC. Przedstawiono system nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem żywności w
Polsce oraz zagadnienia normalizacji i certyfikacji wyrobów. Opisano model
i wymagania systemu zarządzania jakością według normy ISO 9000, systemu
zarządzania środowiskowego zgodnego z wymaganiami normy ISO 14000 oraz
systemu zarządzania bhp według normy ISO 18000.
Spis treści:
Wprowadzenie
- Pojęcie jakości i bezpieczeństwa produktów ogrodniczych
- Wybrane zagadnienia prawa żywnościowego
- Wymagania prawne określające jakość produktów ogrodniczych
- Metody i systemy zapewnienia jakości produktów ogrodniczych
- Urzędowy nadzór nad jakością i bezpieczeństwem produktów ogrodniczych
- Normalizacja i certyfikacja
- System zarządzania jakością według normy ISO serii 9000
- System zarządzania środowiskowego zgodny z normami ISO serii 14000
- Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
Słownik pojęć
Akty prawne dotyczące jakości produktów ogrodniczych